Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.11.2006
Premier Janez Janša s finskimi sogovorniki predvsem o evropskih temah

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v okviru delovnega obiska na Finskem srečal s predsednikom Vlade Republike Finske in predsedujočim Sveta EU Mattijem Vanhanenom ter predsednikom parlamenta Republike Finske Paavom Lipponenom. Osrednja pozornost v pogovorih s finskimi sogovorniki je bila namenjena vprašanjem, ki zadevajo Evropsko unijo, zlasti širitev na nove države članice.

 

Premier se je srečal s predsednikom Vlade Republike Finske in predsedujočim Sveta Evropske unije Mattijem Vanhanenom (FOTO: BOBO)

 

 Predsednik vlade Janez Janša je finsko vodenje Evropske unije ocenil kot zelo pozitivno, še zlasti ob dejstvu, da se mora povezava soočati z nekaterimi precej zahtevnimi vprašanji. Finske izkušnje bodo, po besedah premierja, v veliko pomoč slovenskemu predsedovanju v prvi polovici leta 2008. »To je tudi dober razlog, da dosedanje sodelovanje na tem področju po koncu finskega predsedovanja EU še nadgradimo,« je še dodal.

 

V pogovoru predsednika vlade Janeza Janše z njegovim finskim kolegom Vanhanenom je bila posebna pozornost namenjena pripravam na decembrsko zasedanje Evropskega sveta v Bruslju, kjer bo ena izmed ključnih tem tudi vprašanje širitve Evropske unije. Temu vprašanju Slovenija namenja posebno pozornost, saj gre, po besedah premiera Janše, še zlasti v primeru Zahodnega Balkana, za strateški interes naše države. Dolgoročno stabilnost in razvoj regije je mogoče zagotoviti skozi evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, zaradi česa bo to vprašanje ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja EU. Slovenski premier je ob tej priložnosti finske sogovornike seznanil tudi z nedavnima obiskoma predsednika začasne vlade Kosova Agima Cekuja in zunanjega ministra Srbije Vuka Draškovića v Ljubljani.

 

Poseben poudarek je v svojih pogovorih predsednik vlade Janez Janša namenil vstopu Slovenije v schengenski informacijski sistem, saj je naša država v izpolnjevanje tozadevnih kriterijev vložila znatne napore in finančna sredstva. »V kolikor znotraj EU ne bo mogoč dogovor o širitvi sistema z novimi državami članicami, bo potrebno najti nove načine zagotavljanja skupne varnosti,« je prepričan premier Janez Janša. 

 

Premier Janez Janša se je srečal s predsednikom Parlamenta Republike Finske Paavom Lipponenom (FOTO: BOBO)

 

Ob tej priložnosti je slovenski predsednik vlade predstavil tudi kandidaturo Republike Slovenije za sedež Nadzornega organa Galileo, pri čemer je poudaril, da bo Slovenija vztrajala na dogovoru Evropskega sveta iz leta 2003, po katerem imajo nove države članice prednosti pri določanju sedežev bodočih evropskih institucij. »Zavedamo se, da je konkurenca huda in zato odločitev ne bo lahka, vendar pa smo prepričani, da ima Slovenija močne argumente za uspeh pri tej kandidaturi,« je dejal premier.

 

Tako na pogovoru s predsednikom vlade Vannhanenom kot tudi s predsednikom parlamenta Lipponenom je bila pozornost namenjena tudi razvoju dvostranskih odnosov. Sogovorniki so soglašali, da gospodarska menjava sicer ni med najvišjimi, vendar pa so spodbudni pozitivni trendi na tem področju. Precejšnje nove možnosti ponuja skorajšnja vzpostavitev redne letalske povezave med Ljubljano in Helsinki, ki bo okrepila tako izmenjavo turistov iz obeh držav, kakor tudi olajšala stike med gospodarstveniki.

 

Na novinarski konferenci obeh predsednikov vlad je premier Janša v odgovoru na novinarsko vprašanje o razlogih za uspešnost Slovenije, ki bo kot prva nova članica EU prevzela evro ter predsedovala povezavi, izpostavil dejstvo, da je naša država relativno tekoče in brez večjih težav izpeljala tranzicijske procese ter tako izpolnila pogoje za članstvo v povezavi, vstop v schengenski informacijski sistem ter prevzem skupne evropske valute. V zvezi s slednjim je poudaril, da se Slovenija zaveda izzivov, ki jih prinaša prevzem evra. Prav zato je svoje priprave začela dovolj zgodaj, tako da večjih težav ne pričakujemo.
 

Nazaj na seznam
|
Na vrh