Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.11.2006
POZIV K STRPNOSTI

Republika Slovenija je svojo državnost utemeljila na vrednotah strpnosti, sobivanja, spoštovanja različnosti kultur ter narodne in etnične pripadnosti. Zavezali smo se spoštovati temeljne pravice, ki so zapisane v Evropski konvenciji o človekovih pravicah in v Listini o temeljnih pravicah Evropske unije. To smo zapisali tudi v našo ustavo.

 

Zapisano je zgolj mrtva črka na papirju, če ne postane del našega vsakdanjega življenja. Zadnji dogodki nas opozarjajo, da moramo kot družba in država na tem področju storiti več. Dolžni smo vložiti vse človeške napore v spodbujanje strpnega dialoga, ki zagotavlja varnost, mir in sožitje. Strah, netoleranca in nestrpnost, ki se izražajo tudi v nasilju, ogrožajo dosedanje dosežke pravne in socialne države. V njej se moramo prav vsi državljani počutiti varne in enakopravne.

 

Predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in predsednik Vlade Republike Slovenije pozivamo vse prebivalke in prebivalce Republike Slovenije, da vsi skupaj in vsak posebej pripomoremo k ponovnemu ustvarjanju medsebojnega zaupanja in strpnosti, kar edino zagotavlja varnost, mir in sožitje.

 

Slovenke in Slovenci smo tudi v preteklosti pokazali, da smo odprt narod, pripravljeni sprejemati tudi drugačnost. Ob podobnih dogodkih v svetu smo znali dokazati visoko stopnjo solidarnosti in podporo miru, strpnosti in pravičnosti. Storimo sedaj to tudi doma, kajti kdor se zna vživljati v druge in stvari gledati z očmi drugih, temu se nikdar ni treba bati za svojo prihodnost.


Nazaj na seznam
|
Na vrh