Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.11.2006
Premier: Ne gre samo za vprašanje strpnosti in tolerance med Romi in večinskim prebivalstvom, ampak tudi za vprašanje strpnosti in sožitja med Romi samimi

Premier Janez Janša se je ob robu državne proslave v Lenartu sestal tudi s predsednikom Zveze Romov Slovenije Jožkom Horvatom Mucem, s katerim sta se pogovarjala o trenutni situaciji glede reševanja konkretnega problema romske družine, ki je začasno v Postojni, govorila pa sta tudi o predlogu zakona o romski skupnosti v Republiki Sloveniji, ki ga je vlada včeraj poslala v parlamentarno proceduro.

 

Mag. Stane Baluh, direktor Urada za narodnosti, premier Janez Janša in Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Predlog zakona bo po besedah premierja omogočal, da končno v skladu z ustavo dobimo celovito pravno podlago za reševanje takšnih in podobnih problemov. Na tej podlagi bo tako možno sožitje in bivanje med romsko skupnostjo v različnih delih Slovenije, kjer je situacija deloma tudi različna, in večinskih prebivalstvom. Kot je poudaril predsednik vlade, bo to v skladu s predlogom zakona možno na način, ki zagotavlja mir in varnost obojim, normalno šolanje romskih otrok, s tem pa tudi ustvarjanje osnovne podlage za normalno življenje ter poznavanje ene in druge kulture. »Zakon bo tudi omogočal poseg v prostor in legalizacijo romskih naselij tam, kjer za to obstajajo pogoji, ki omogočajo, da se ta legalizacija izvede brez nevarnosti za okolje ali za okoliško prebivalstvo. To je bil namreč doslej največji problem. Od preko 100 romskih naselij v Sloveniji, jih je 70 nelegalnih, kar je osnovni vir konfliktov v številnih krajih oziroma občinah v Sloveniji.«

 

Glede aktualnih dogodkov je premier dodal, da vlada vlaga velik trud v iskanje ustrezne lokacije za družino Strojan. »Vlada zelo ceni prizadevanja Zveze Romov Slovenije in njihovo konkretno pomoč pri reševanju tega problema. Za razliko od mnogih, ki samo govorijo in kritizirajo, Zveza Romov Slovenije aktivno pomaga in umirja razmere ter tako vpliva na to, da bi se popravilo tudi ozračje, v katerem bo možno najti tudi konkretno rešitev. Če bi tudi nekateri posamezniki na romski strani z Dolenjske delovali podobno, potem bi morda rešitev že našli,« je prepričan premier. Rešitev, da bi omenjeni družini zagotovili bivanje v kakšnem od obstoječih romskih naselij, se je po besedah premierja izkazala za precej nerealno, ker bodisi ta družina ne želi v določeno naselje, bodisi druga naselja ne želijo sprejeti te družine. »Ne gre samo za vprašanje strpnosti in tolerance med Romi in večinskim prebivalstvom, ampak gre tudi za vprašanje strpnosti in sožitja med Romi samimi,« je poudaril predsednik vlade.

Nazaj na seznam
|
Na vrh