Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.12.2006
Premier Janez Janša: Gospodarske in politične razmere v Sloveniji so trdne in stabilne

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci ob drugi obletnici izvolitve sedanje vlade, kjer je predstavil dosežene rezultate in usmeritve za prihodnje delo, poudaril, da so gospodarske in politične razmere v Sloveniji trdne in stabilne, medtem ko je gospodarsko stanje boljše, kot je bilo kdajkoli doslej.


(Foto:KPV)


Slovenija je izpolnila zahtevne maastrichtske kriterije, kar ni uspelo marsikateri drugi novi članici EU. Le to je dosegla ob 5% gospodarski rasti, ki je tako za 2,5 odstotne točke večja kot v evro-območju, kamor bo Slovenija vstopila prihodnje leto. »Danes ima Slovenija najugodnejše razmerje med gospodarsko rastjo, inflacijo in zaposlenostjo, odkar obstaja,« je dejal premier in poudaril, da je Slovenija tudi edina nova članica EU, ki bo 1. januarja naslednje leto prevzela evro kot lastno valuto. »S tem bo slovensko gospodarstvo delovalo v bistveno bolj stabilnem makroekonomskem okolju, poenostavilo se bo poslovanje za gospodarske subjekte in posameznike, zagotovo pa se bo povečala tudi privlačnost Slovenije za tuje investicije.«


Predsednik vlade je spomnil tudi na sprejeto Strategijo razvoja Slovenije, na podlagi katere so bili sprejeti reformni ukrepi. »Po enem letu, odkar smo začeli ukrepe gospodarskih in socialnih reform izvajati v konkretne zakonske in druge akte, je realizacija normativnega programa 61%. Se pravi, da smo krepko čez polovico.« Ob tem je premier spomnil na sprejem nekaterih ključnih dokumentov, ki zagotavljajo nadaljnje reformne procese, ter orisal glavne poudarke prihodnjih aktivnosti na tem področju.


Posebej se je dotaknil sprejema paketa nove davčne zakonodaje, s katerim je davčno področje v Sloveniji prvič v zgodovini urejeno na moderen, mednarodno primerljiv in tudi socialno vzdržen način. »Z njim smo zagotovili tako razbremenitev gospodarstva in povečanje njegove konkurenčnosti na domačem in tujih trgih, kot tudi občutno poenostavitev postopka za vse ostale davčne zavezance. Uvedene so olajšave za raziskave in razvoj, s katerimi želimo podjetja spodbuditi k večjemu vlaganju oziroma k obsežnejšim raziskavam in s tem k doseganju višje dodane vrednosti,« je še dodal.


Prav tako je premier izpostavil sprejem proračunov za naslednji dve leti, s katerima se zmanjšuje javno-finančni primanjkljaj, medtem ko se občutno povečujejo sredstva, namenjena gospodarskim spodbudam, aktivni politiki zaposlovanja in vlaganju v znanost in tehnološki razvoj.


Eden izmed najpomembnejših dokumentov v smislu implementacije reform je, po besedah premierja,  Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih, s katero želimo razvoj v Sloveniji tako pospešiti kot tudi  enakomerno porazdeliti po celotni državi. Pri načrtovanju resolucije so bili vladi v veliko pomoč obiski vseh slovenskih regij, kjer se je vlada podrobneje seznanila s stanjem in konkretnimi težavami posameznikov, lokalnih skupnosti in gospodarskih subjektov.


V nadaljevanju je predsednik vlade Janez Janša izpostavil nekatere ključne odločitve, ukrepe oziroma premike na drugih področjih.


Na zunanjepolitičnem področju je Slovenija v preteklem letu okrepila dvostranske odnose z nekaterimi ključnimi mednarodnimi akterji ter nudila aktivno podporo slovenskemu gospodarstvu pri prodiranju na tuje trge. V mednarodnih organizacijah smo konstruktivno sooblikovali politike in stališča. Tako na podlagi uspešno izpeljanega srečanja obrambnih ministrov v Portorožu letos, kot tudi lanskoletnega predsedovanja OVSE je bila Sloveniji letos zaupana odgovornost predsedovanja Odboru guvernerjev IAEA. Prav tako Slovenija je v tem času povečala prisotnost v mirovnih enotah, še posebej na območju Zahodnega Balkana, kar bo nadaljevala tudi v prihodnje. Slovenija je, po besedah predsednika vlade, močno angažirana tudi pri iskanju odgovorov na dileme in vprašanja, ki ne zadevajo samo Slovenijo. Med tovrstne aktivnosti sodi tako organizacija mednarodne konference »Kaspijski obeti 2008«, kakor tudi uspešen zagon Centra za evropsko prihodnost. Preko slednjega Slovenija aktivno pomaga pri približevanju držav Zahodnega Balkana EU, saj je širitev EU na ta del Evrope ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja.

 


V zaključku svojega nastopa je predsednik vlade Janez Janša zarisal smernice prihodnjih osrednjih aktivnosti vlade. Tako bo vlada v letu 2007 zaključila s sprejemanjem reformnih ukrepov, pri čemer se računa na pospešeno usklajevanje s socialnimi partnerji in nadaljnje konstruktivno sodelovanje v okviru Partnerstva za razvoj. Po besedah premierja bo tako v nadaljevanju mandata potrebno implementirati nekatere že pripravljene strategije in ekonomske politike, ki bodo na socialno sprejemljiv način zagotovile dolgoročno vzdržnost javnih financ. Prav tako se bodo nadaljevale priprave na vstop v schengenski informacijski sistem, kjer smo med najbolje pripravljenimi novimi članicami EU. V tej zvezi je predsednik vlade izrazil pričakovanje, da zamuda, za katero krivda nikakor ne leži na strani kandidatk, ne bo znatna. Med pomembnimi aktivnosti v prihodnje je izpostavil še skorajšnjo uvedbo evra ter intenziviranje priprav na predsedovanje EU. Za slednje je že oblikovan 18-mesečni slovensko-nemški-portugalski vsebinski program predsedovanja, ki bo v prihodnjih tednih predstavljen javnosti.


Magnetogram novinarske konference predsednika vlade

Nazaj na seznam
|
Na vrh