Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.12.2006
Premier Janez Janša na zasedanju Evropskega sveta (14.12.2006)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo v četrtek in petek, 14. in 15. decembra 2006, udeležil zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Osrednja pozornost voditeljev držav članic Evropske unije na tokratnem zasedanju bo namenjena širitvi, aktualni problematiki na področju pravosodja in notranjih zadev, razpravi o inovacijah, energetiki ter podnebnih spremembah, ki je bila začeta že na neformalnem vrhu oktobra letos v Lahtiju, kakor tudi zunanjim odnosom povezave.

 

Predsedniki držav oziroma vlad bodo ob tej priložnosti sprejeli zaključke o pristopu Romunije in Bolgarije k Evropski uniji ter v luči poročil Evropske komisije nadaljevali pogovore o različnih vidikih širitvenega procesa, vključno s prizadevanji držav Zahodnega Balkana na njihovi evropski poti.
 
Med vprašanji, ki zadevajo področje svobode in varnosti, naj bi Evropski svet v luči razprave o nezakonitih migracijah začrtal strateške usmeritve celostne strategije upravljanja zunanjih meja in okrepitve nadzora na zunanjih morskih mejah. Ob tej priložnosti bosta obravnavana tudi stanje in nadaljnji razvoj širitve schengenskega prostora, kot to izhaja iz zaključkov decembrskega zasedanja Sveta za pravosodje in notranje zadeve.

 

Poudarek bo namenjen tudi spodbujanju konkurenčnosti evropskega gospodarstva s pomočjo inovacijske politike v luči doseganja ciljev, začrtanih v Lizbonski strategiji. Voditelji držav petindvajseterice bodo ob tem izmenjali poglede na možnosti krepitve energetske politike, saj je le ta, tudi zaradi podnebnih sprememb, nujno potrebna.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se bo pred zasedanjem Evropskega sveta udeležil tudi vrha Evropske ljudske stranke. Ob tej priložnosti bo premier tudi svečano odprl nove prostore Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju.

 


PROGRAM:

 

Četrtek, 14. december 2006

 

13.00
Udeležba predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na vrhu Evropske ljudske stranke
Lokacija: Palača Bouchout, Nieuwelaan 38, Meise

 

16.30 (predvidoma)
Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije za medije
Lokacija: pred Palačo Bouchout

 

17.30
Prihod predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše pred sedež Evropskega sveta, kjer ga pozdravita predsednik Evropskega sveta Matti Vanhanen in minister za zunanje zadeve Republike Finske Erkki Tuomioja
Lokacija: Palača Justus Lipsius

 

17.45
Srečanje članov Evropskega sveta s predsednikom Evropskega parlamenta Josepom Borrellom
Lokacija: Palača Justus Lipsius

 

18.15
Prvi del delovnega zasedanja Evropskega sveta
Lokacija: Palača Justus Lipsius

 

19.45
Skupinsko fotografiranje udeležencev Evropskega sveta
Lokacija: Palača Justus Lipsius

 

20.00
Delovna večerja predsednikov držav oziroma vlad
Lokacija: Palača Justus Lipsius

 

22.00 (predvidoma)
Izjava predsednika Vlade Republike Slovenije za medije
Lokacija: Tiskovna soba Republike Slovenije


Nazaj na seznam
|
Na vrh