Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
18.12.2006
Premier Janez Janša: Partnerski svet bo deloval tudi v prihodnje

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sklical 4. sestanek predsednikov parlamentarnih strank, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj. Udeleženci so ob tej priložnosti pregledali dosedanje delo in se dogovorili o delovanju Partnerstva v prihodnje.


FOTO: KPV

 

Premier Janez Janša je po končanem sestanku povzel skupno oceno vseh sodelujočih, da je Partnerstvo za razvoj koristen projekt. »Tudi z njegovo pomočjo je za nami preko 60% sprejetih ukrepov s področja gospodarskih in socialnih reform, pri čemer so bili tudi tisti najtrši ukrepi sprejeti z veliko stopnjo soglasja,« je povedal premier. Partnerstvo je tako obravnavalo 36 zakonov iz omenjenega paketa in tudi nekatere druge akte, med njimi Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih. Statistično gledano je bila večina teh zakonov oziroma projektov usklajenih.


»Tudi tam, kjer ni prišlo do popolne uskladitve in so poslanske skupine, ki v parlamentu zastopajo stranke Partnerstva, glasovale različno, to ne pomeni, da je bilo vse neusklajeno. Tudi v zakonih, ki niso doživeli popolnega soglasja, je bilo mnogo pomembnih rešitev usklajenih. Lahko rečemo, da je v letu 2006 Partnerstvo prispevalo k temu, da so bile sprejete bolj usklajene, v nekaterih točkah tudi boljše rešitve. Tako je tudi Partnerstvo za razvoj v določeni meri prispevalo k temu, da je gospodarsko stanje danes v Sloveniji dobro, najboljše doslej in da so takšni obeti tudi za naprej,« je dejal premier.


Na prihodnjem sestanku Partnerskega sveta v začetku leta 2007 bo, po besedah premierja Janeza Janše, obravnavan dopolnjen seznam zakonov, ki bodo predmet prihodnjih usklajevanj. Ključni poudarek pri usklajevanjih v preteklem letu je bil na paketu davčne zakonodaje, v naslednjem letu pa bo težišče na paketu delovno-pravne zakonodaje oziroma reformi trga dela, je dejal predsednik vlade ter dodal, da bo vlada takoj v začetku leta 2007 nadaljevala z naslednjim krogom usklajevanj s socialnimi partnerji. Sledila bodo usklajevanja tudi v okviru Partnerstva za razvoj in šele po tem zakonodajna procedura.


»Če bo šlo vse po načrtih, potem bo večina dela, ki si ga je Partnerstvo zastavilo v tej fazi, končano do septembra naslednjega leta in takrat bomo lahko dali tudi končno oceno in naredili končno bilanco,« je dejal premier in dodal, da s tem Partnerstva ne bo konec, saj bodo tudi po septembru 2007 pred Slovenijo razvojni izzivi. Partnerstvo se je po besedah premierja namreč izkazalo kot dobra oblika, preko katere se iščejo odgovori na ta vprašanja.


»V kolikor bo obstajalo soglasje, potem lahko Partnerstvo v tej obliki in sestavi nadaljuje delo na novih temah. Lahko se Partnerstvo tudi razširi. Mi bi si želeli, da na teh točkah, ko gre za dejansko skupne koristi, za t.i. nacionalni interes, kar hitrejši razvoj zagotovo je, sodelujejo vse parlamentarne stranke,« je zaključil premier Janez Janša.

 

 


Nazaj na seznam
|
Na vrh