Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.12.2006
Premier Janez Janša: Vrata v Evropsko unijo ostajajo odprta za nove članice

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je včeraj in danes, 14. in 15. decembra 2006, v Bruslju udeležil zasedanja Evropskega sveta, na katerem je ključna razprava potekala v povezavi s nadaljnjo širitvijo Evropske unije.

 

Premier Janez Janša s premierjem Finske in trenutno predsedujočim Evropskega sveta Mattijem Vanhannenom (Foto: Bobo/Kristina Kosec)

 

Na novinarski konferenci po zaključku zasedanja je premier Janez Janša povedal, da je, kljub temu, da je bil predhodno dosežen že kompromis glede vključevanja Turčije v Evropsko unijo, med voditelji petindvajseterice potekala intenzivna strateška razprava o nadaljnji širitvi Evropske unije. Predsedniki držav oziroma vlad članic Evropske unije so soglašali o tem, da se v povezavo vključijo tudi države Zahodnega Balkana, saj je širitvena politika EU edina politika povezave do tega dela Evrope, je dejal premier Janša. Ob tem so bila izrečena tudi opozorila v smeri nadaljnje širitve - po integraciji držav Zahodnega Balkana. »Tako je glede nadaljnje širitve na vzhod, kakor tudi vključevanja Turčije postalo zelo očitno, da ne gre za isti proces širitve kot pa je prisoten pri politiki Evropske unije do držav Zahodnega Balkana,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Predsednik vlade Janez Janša je kot eno izmed pomembnih vprašanj, obravnavanih na tokratnem vrhu, izpostavil tudi problematiko migracij. »Tudi to vprašanje se bo redno pojavljalo na zasedanjih najvišjih organov Evropske unije v prihodnji letih. Tu Evropa išče skupne odgovore, saj je popolnoma jasno, da se bo Evropska unija lahko bolj učinkovito in prej spopadla s problemi, ki jih prinašajo migracije, takrat ko bo imela skupno politiko do teh vprašanj.« V tem smislu je bila tudi sprejeta obveza, da se v prihodnjih letih izdela skupna azilna politika Evropske unije.

 

Slovenija je ob robu zasedanja prejela številne pohvale, še posebej notranjemu ministru Mateju, ki je bil operativni motor za izvedbo kompromisa, s katerim je omogočena razširitev schengenskega informacijskega sistema na nove članice. »S tem bo Evropa dobila nek širši prostor varnosti, kjer bomo vsi enako odgovorni,« je dejal premier Janša.

 

Poziv tokratnega zasedanja k razpravi o »prožni varnosti«, je pomembno vprašanje tudi za Slovenijo, saj pri nas v tem času poteka poizkus uskladitve ukrepov, ki bi tudi Sloveniji - ob hkratnem zagotavljanju socialne varnosti - zagotovili večjo prožnost na trgu dela, je še dejal predsednik vlade.

Nazaj na seznam
|
Na vrh