Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.12.2006
Premier Janez Janša: Hrvaška si sama postavlja časovni okvir urejanja odprtih vprašanj glede ZERC

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob robu zasedanja Evropskega sveta danes, 15. decembra 2006, v Bruslju komentiral odločitev Vlade Republike Hrvaške, da hrvaškemu Saboru predloži spremembo odločitve glede uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranskem morju tudi za države članice Evropske unije.

 

Premier Janez Janša je ob tem poudaril, da je vprašanje ekološke zaščite Jadranskega morja skupen problem vseh držav, ki mejijo nanj. Zato so, po njegovih besedah, potrebne tudi skupne rešitve. Spomnil je na sklenjen dogovor med Hrvaško, Evropsko unijo, Slovenijo in Italijo, do katerega je prišlo po enostranski razglasitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone s strani Hrvaške leta 2004. Z njim se je Hrvaška zavezala, da se omenjena cona v nobeni točki ne nanaša na države članice Evropske unije, ter da bo taka odločitev veljala toliko časa, dokler Hrvaška z Evropsko unijo ne bo dosegla poseben ribolovni sporazum.

 

»Tisto, kar je pomembno, je dejstvo, da je sporazum med Hrvaško, Evropsko unijo, Slovenijo in Italijo prišel v zaključke junijskega Evropskega sveta leta 2004, ter da so ti zaključki z odločitvijo Evropskega sveta leto dni kasneje postali tudi pogajalski okvir za Hrvaško pri vstopanju v Evropsko unijo,« je izpostavil predsednik vlade Janez Janša. »S tem, ko je Hrvaška postala kandidatka in začela pogajanja z Evropsko unijo, je bilo omenjeno vprašanje preneseno v ta okvir.«

 

Predsednik vlade je dejal, da obstoječa ureditev, kjer omejitve veljajo za hrvaške ladje, ne pa za ladje držav članic EU, povzroča določene notranjepolitične zaplete. Slednje pa je na Hrvaškem vedno aktualna tema v predvolilnem času, v katerega trenutno vstopa sosednja država.

 

»S tem, ko hrvaški Sabor sprejme odločitev, da se implementacija ekološko-ribolovne cone in omejitve, ki izhajajo iz tega dejstva, s 1.1. 2008 uporabijo tudi za države članice Evropske unije, si Hrvaška sama postavlja časovni okvir, v katerem bi morala dokončati pogajanja z Evropsko unijo o ribištvu in verjetno še o nekaterih drugih vprašanjih,« je dejal premier Janez Janša ter dodal, da gre pri tem za tvegano početje, saj ni nobenih zagotovil, da bo do tega tudi dejansko prišlo.

 

»V kolikor bi se zgodilo, da ta pogajanja do 1.1.2008 ne bi bila končana in ne bi prišlo do sporazuma, bi nastal položaj, kjer bi se Hrvaška znašla v podobni situaciji, v kateri je trenutno Turčija. Slednja je nekaj obljubila, nakar je to prišlo v pogajalske okvire, pa potem tega ni bila sposobna izpeljati, ter je tako prišlo do reakcij Evropske unije.«

 

Predsednik vlade Janez Janša je še povedal, da se v praksi do omenjenega datuma nič ne spremeni. Niti za ladje, ki pljujejo pod slovensko zastavo, niti za ladje, ki pljujejo pod zastavami drugih držav članic Evropske unije. »Dejansko pa bo prišlo bo zapletov, v kolikor do 1.1.2008 ne bo prišlo do uskladitev v zvezi z ribištvom in tudi z nekaterimi drugimi vprašanji vezanimi na ekološko zaščito Jadranskega morja,« je še dodal.

Nazaj na seznam
|
Na vrh