Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
26.12.2006
Poslanica predsednika Vlade RS Janeza Janše ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

Foto: BOBO

 

 

Spoštovane državljanke in državljani,
Slovenke in Slovenci,
dragi rojaki!

 

Izteka se 15. leto slovenske samostojnosti. Za nami je prehojena pot, ki jo lahko štejemo za uspešno. Ob odločitvi za samostojnost nam nekateri niso napovedovali svetle prihodnosti, a uspeli smo in danes je Slovenija razvita evropska država, enakopravna članica Evropske unije in zveze NATO, katere cilji so postavljeni visoko. Leta 2008 bomo kot prvi med novimi članicami predsedovali Evropski uniji, eni največjih skupnosti držav na svetu. Slovenski jezik se tako danes sliši v Bruslju in Strasbourgu, enakopravno z vsemi ostalimi evropskimi jeziki, kar smo si v vsej svoji zgodovini lahko samo želeli. Tega velikega slovenskega uspeha enostavno ne moremo prezreti.

 

Slovenija je obdobje samostojnosti dobro izkoristila. Odgovornost za našo prihodnost smo prevzeli na svoja ramena in zgradili uspešno državo, ki v svetu uživa spoštovanje in ugled. Eno naših največjih pričakovanj ob osamosvojitvi Slovenije je bilo doseči zahodni Evropi primerljivo raven življenjskega standarda. Ob dobrih gospodarskih rezultatih, kakršne dosegamo v zadnjem času, je to zagotovo uresničljiv cilj. 

 

Danes je Slovenija na pravi poti, gospodarski kazalci so odlični. Ob več kot 5 % gospodarski rasti beležimo eno najnižjih stopenj inflacije in hkrati visoko rast zaposlenosti. Vsi kazalci kažejo, da se bo tak trend nadaljeval tudi v prihodnje. Rezultate zdravega in uspešnega gospodarstva bo čutil vsakdo izmed nas v obliki novih zaposlitvenih priložnosti, višjih plač in pokojnin, štipendij, in v primeru stiske, višjih socialnih pomoči. Prav zato ostaja skrb za gospodarski razvoj ena naših glavnih prioritet tudi v prihodnjem letu. Ob tem pa si bomo prizadevali tudi za razvijanje socialne blaginje in solidarnosti, ne bomo pa pozabili na vrednote, ki krojijo našo prihodnost.

 

Svet je v zadnjih letih doživel globalne spremembe. Slovenija je pripravljena na izzive, ki jih te spremembe prinašajo. Naše pretekle izkušnje in znanje so zagotovilo, da bomo našli prave rešitve in odgovore na vprašanja, ki jih bo pred nas postavila prihodnost. Pred generacijami, ki danes živimo v Sloveniji, je boljša prihodnost, kot so jo kadarkoli doslej imeli naši predniki.

 

Ustvarjanje ugodnih pogojev za gospodarski razvoj in narodovo ustvarjalnost na vseh področjih življenja je izziv, ki ga Vlada RS sprejema z vso odgovornostjo. Prihodnost nam prinaša obilo novih priložnosti. Odprimo jim vrata in z zaupanjem vase sprejmimo izzive. Verjamem, da bomo v ključnih trenutkih, tako kot v zgodovini že večkrat, znali združiti svoje najboljše moči in pogumno sprejemati prave odločitve glede svoje prihodnosti.

 

Vsej vsakodnevni politični različnosti navkljub ostanimo zavezani iskanju nacionalnega soglasja ob vseh strateških vprašanjih, tako kot smo bili tiste zgodovinske decembrske dni pred 16 leti. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti iskreno čestitam vsem državljankam in državljanom.

Nazaj na seznam
|
Na vrh