Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.01.2007
Premier Janez Janša sprejel generalnega sekretarja Lige arabskih držav

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes na delovnem srečanju sestal z generalnim sekretarjem Lige arabskih držav Amrejem M. Mousso. Ob tej priložnosti se je gostu zahvalil za njegovo osebno pomoč in podporo Arabske lige pri reševanju težavnega položaja Toma Križnarja v Sudanu konec minulega poletja.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Sogovornika sta potrdila obojestranski interes za krepitev odnosov, ki v okviru slovenskih priprav na predsedovanje Evropski uniji dobivajo dodatno težo. Generalni sekretar Moussa je poudaril pripravljenost Arabske lige na sodelovanje s Slovenijo v času predsedovanja, ko bo šlo za teme medkulturnega dialoga kot tudi za soočanje z razmerami na območjih, kjer Arabska liga igra konstruktivno vlogo.

 

Glede medkulturnega dialoga sta premier Janša in generalni sekretar Moussa soglašala, da je izhodišče za preseganje napetosti med Zahodom in islamom spoznanje, da kljub razlikam obstajajo mnoge stične točke, kjer so interesi skupni. Pri tem je potrebno upoštevati tako kulturno kot tudi politično dimenzijo teh odnosov.

 

Predsednik vlade Janez Janša in generalni sekretar Moussa sta izmenjala tudi poglede na osrednja vprašanja mednarodne skupnosti. Glede razmer na širšem Bližnjem vzhodu sta se strinjala, da je potrebno vzpostaviti celovito varnostno shemo, ki bo odražala prepletenost in soodvisnost dogodkov v regiji. Oba sta menila, da napetosti znotraj arabskih družb samih dodatno zapletajo varnostno sliko Bližnjega vzhoda.

Nazaj na seznam
|
Na vrh