Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.01.2007
Premier Janez Janša: Slovenijo in njeno diplomacijo čakajo zahtevne naloge

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes na Brdu pri Kranju nagovoril udeležence 13. posveta slovenske diplomacije, ki je posvečen predvsem pripravam na predsedovanje Slovenije Evropski uniji v letu 2008. V svojem nastopu se je ozrl na prehojeno pot v preteklih 15-ih letih in še zlasti v minulih dvanajstih mesecih, osrednjo pozornost pa je namenil izzivom, ki Slovenijo in njeno diplomacijo čakajo v prihodnje.

 

(Foto: Primož Lavre/ Salomon 2000)

 

Med ključnimi nalogami slovenske diplomacije v letu 2007 je premier Janez Janša v prvi vrsti izpostavil priprave na predsedovanje Evropski uniji, ki bo sledilo v začetku prihodnjega leta. Precejšnja pozornost pa bo morala biti namenjena nadaljnji krepitvi gospodarske diplomacije, kakor tudi zaščiti interesov slovenskih državljanov v tujini, vključno s skrbjo za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Slovenija je v preteklih 15-ih letih utrdila svoj položaj v mednarodni skupnosti, obenem pa je prevzela tudi večje odgovornosti. »Če smo bili nekoč del problema, smo danes del rešitve,« je poudaril premier. Članstvo v Evropski uniji in zvezi NATO, kakor tudi drugih mednarodnih organizacijah, zahteva od Slovenije aktivno vlogo pri iskanju odgovorov na številne izzive sodobnega sveta. Mnogi izmed njih bodo, po besedah predsednika vlade, na dnevnem redu slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Poleg slednjih pa bo v tem času najverjetneje potrebno opraviti tudi s precejšnjim zalogajem pri reševanju vprašanja prihodnosti povezave same ter z njo povezane evropske ustavne pogodbe, je menil premier Janez Janša.

 

Delo slovenske diplomacije v letu 2006 je predsednik vlade cenil kot uspešno. Pri tem je poudaril, da bo potrebno v prihodnjem letu podporo slovenskemu gospodarstvu pri prodiranju na tuje trge še okrepiti, saj je uspešnost naše države na gospodarskem področju ključnega pomena za preboj v družbo najboljših. Le tako bo Sloveniji uspelo ohraniti in še izboljšati že sedaj zelo ugoden gospodarski položaj ter s tem tudi kvaliteto življenja njenih državljanov, je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh