Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.01.2007
Premier Janez Janša sprejel diplomate akreditirane v Sloveniji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob pričetku novega leta za predstavnike diplomatskega zbora, akreditiranega v Sloveniji, priredil tradicionalni sprejem. Ob tej priložnosti je zbrane diplomate tudi nagovoril, v imenu diplomatskega zbora pa je spregovoril dekan diplomatskega zbora, apostolski nuncij msgr. Santos Abril y Castello.


Predsednik Vlade RS Janez Janša in apostolski nuncij msgr. Santos Abril y Castello (Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)


Premier Janez Janša je predstavil poglavitne izzive, s katerimi se bo Slovenija srečavala tako v letošnjem letu kakor tudi v času svojega predsedovanja Evropski uniji. Poudaril je, da se vlada na predsedovanje Evropski uniji pripravlja s posebno odgovornostjo. »Gre za največji projekt samostojne Slovenije. Zato je toliko bolj pomembno, da ga pričakamo in izpeljemo v najboljši formi.«


Pozdravil je znake optimizma na evropski ravni, ki jih je moč opaziti v zadnjem času. Tako je širitev evro-območja ne le novo poglavje v zgodbi o uspehu Slovenije, temveč tudi nova potrditev za Evropsko unijo samo. Ob tem je premier menil, da bi se do slovenskega predsedovanja že morale izostriti rešitve, ki bodo povezavo okrepile v globalnega akterja z odgovori na vse pomembne izzive 21. stoletja. »Slovenija ostaja prepričana, da jih gre iskati blizu tistim, ki so jih vse članice enkrat že dogovorile. Širitev mora ostati še nekaj časa eden pomembnih vzvodov krepitve Evropske unije,« je še dejal.


V nadaljevanju je, poleg širitve povezave, med prednostnimi področji slovenskega predsedovanja izpostavil tudi energetsko problematiko, medkulturni dialog, povečanje konkurenčnosti ob zagotavljanju t.i. prožne socialne varnosti. Pri tem pa je poudaril, da bo celota vsega, kar bo zaznamovalo naše predsedovanje, znana šele ob koncu le tega. »Največje presenečenje našega polletja bi namreč bilo, če presenečenj ne bi bilo. To velja še toliko bolj, ker bomo na čelu Evropske unije usklajevali in v imenu sedemindvajseterice izražali stališča do domala vseh aktualnih mednarodnih vprašanj.«


Pri tem je pomembno, da lahko Evropa računa na zavezništvo z ZDA, je menil predsednik vlade ter spomnil, da se je Slovenija minulo leto po prispevku na prebivalca v mirovnih operacijah uvrstila v sam vrh zaveznic. »Izrazi še močnejše zaveze partnerstvu z obeh strani Atlantika, ki smo jim priča v tem trenutku, niso le dober znak za evroatlantsko skupnost. Zbujajo tudi svež optimizem, da bo z novim zagonom svetovnih trgovinskih pogajanj moč preseči vzajemni strah pred pritiski globalne konkurence.« Rast svetovnega gospodarstva naj koristi vsem, obenem pa mora globalni napredek upoštevati skrb za celovit in trajnostni človekov razvoj je v zaključku svojega nagovora poudaril predsednik vlade Janez Janša.


Govor predsednika Vlade RS

(slo/ang/fra)

Nazaj na seznam
|
Na vrh