Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
01.02.2007
Vrh koalicije o paketu pokrajinske zakonodaje

»Gre za zgodovinski projekt,« je dejal predsednik vlade Janez Janša po današnjem sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin koalicijskih strank, na katerem so največ časa namenili obravnavi predloga pokrajinske zakonodaje. Po njegovih besedah je tako koalicija ponovno izrazila politično voljo za dokončno decentralizacijo Slovenije, s katero bo vzpodbujen tudi hitrejši in bolj enakomeren razvoj celotne države.



(Foto: Kabinet predsednika vlade)


Današnji koalicijski sestanek je pomenil drugi krog koalicijskega usklajevanja nosilnih zakonov iz paketa pokrajinske zakonodaje, ki je bila v tem času usklajevana tudi že z ostalimi parlamentarnimi strankami. Kot je poudaril premier, je koalicija v veliki meri poenotena o predlaganih rešitvah, s predlogom pokrajinske zakonodaje pa bo pristojni minister ponovno seznanil še ostale parlamentarne stranke, nato pa bo ta poslan v vladno in parlamentarno proceduro. »Na ta način bomo lovili vse potrebne roke, ki terjajo tudi zelo zahtevne in obsežne tehnične priprave za uvedbo pokrajin v Sloveniji,« je poudaril predsednik vlade.


Predstavniki koalicijskih strank so obravnavali tudi poročilo o izvajanju koalicijske pogodbe v prvi polovici mandata. To kaže, da je koalicija v tem času uresničila več kot polovico nalog, ki si jih je zadala v koalicijski pogodbi. Če bo šel enak tempo naprej, predsedniki in vodje poslanskih skupin so v to prepričani, bo koalicijska pogodba do konca mandata uresničena praktično v celoti.


Nekaj časa pa so posvetili tudi predlogu za dopolnitev protokola o delu koalicijskih poslanskih skupin v državnem zboru. Gre za določilo, da koalicijske stranke ne bi podpirale interpelacij zoper ministre lastne vlade in da ne bi obstruirale sej delovnih teles in državnega zbora. »Pravzaprav gre za nekaj samo po sebi umevnega – vsaj tako menijo tri največje stranke v koaliciji, najmanjša stranka pa se s tem ne strinja in ima drugačno mnenje,« je poudaril premier, ki se je odločil, da predlog tega dopolnila umakne iz koalicijske procedure ter dodal, da bodo temu dejstvu v bodoče tudi prilagodili svoje ravnanje.


Predstavniki koalicijskih strank so uskladili tudi nekaj manjših razhajanj v zvezi z zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Tega je potrebno sprejeti, da bo postopek lastninjenja Zavarovalnice Triglav lahko tekel naprej. Po današnjem sestanku se tako lahko začne normalna procedura, na podlagi katere bodo postopki tudi zaključeni v predvidenih rokih.

Nazaj na seznam
|
Na vrh