Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.02.2007
Premier Janez Janša in župan MOL Zoran Janković o sodelovanju med državo in glavnim mestom

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes sestal z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, s katerim sta govorila o nadaljnjih aktivnostih v zvezi s pripravo dogovora med Republiko Slovenijo in glavnim mestom, kot je to opredeljeno v Zakonu o glavnem mestu Republike Slovenije.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)


Na današnjem srečanju - šlo je za prvi formalni sestanek za sklenitev sporazuma med Vlado RS in glavnim mestom, medtem ko je bilo neformalnih srečanj med posameznimi ministrstvi in vodstvom Mestne občine Ljubljana (MOL) že kar nekaj - je bil dogovorjen potek nadaljnjih pogajanj za sklenitev dogovora. Obe strani sta namreč pripravili svoja izhodišča za pogajanja, v naslednjih tednih pa se bodo tako že sestale pogajalske skupine po posameznih področjih.


Sogovorniki so se dogovorili, da te skupine do 10. marca letos pripravijo usklajene rešitve, na podlagi katerih bo možno peljati nadaljnje postopke za tiste projekte, kjer sta obe strani usklajeni in tudi ni pričakovati posebnih težav pri nadaljnjih dogovorih. Podobno je tudi na področju razvojnih projektov, kjer imata država in MOL enake poglede in prioritete, potrebno pa jih je še umestiti v načrte financiranja, postaviti celotno finančno konstrukcijo in določiti realno časovno dinamiko.


Današnji pogovori so tekli tudi o spremembah v sistemu financiranja občin, kjer je župan MOL izpostavil problem izpada dohodkov iz naslova dohodnine oziroma glavarine v proračunu za leto 2007. Zaradi različnih ocen in izračunov manjkajočih sredstev je bilo dogovorjeno, da bosta obe strani poskušali te finančne probleme reševati skozi posebno pogajalsko skupino, ki se bo ukvarjala s financami. Tako bo možno dobiti tudi dejansko številko koliko manj sredstev bo MOL dobila zaradi novega sistema financiranja. Novi zakon o financiranju občin namreč prinaša zmanjšane prihodke za štiri najbogatejše občine v Sloveniji, na drugi strani pa zagotavlja dodatna sredstva za vse ostale slovenske občine. Po mnenju vladnih predstavnikov gre za drugačen, predvsem pa pravičnejši sistem porazdelitve javnih sredstev med občine, MOL pa je zaradi nestrinjanja s takšno rešitvijo že pred časom na ustavno sodišče vložila predlog za ustavno presojo omenjenega zakona. Gre torej za dva različna pogleda na omenjeno problematiko, vladna stran pa je privolila, da bo poskušala poiskati ustrezne in možne rešitve, ki bi lahko tudi skozi financiranje po Zakonu o glavnem mestu nekoliko ublažile ta problem, s katerim se sooča glavno mesto.

Nazaj na seznam
|
Na vrh