Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.02.2007
Premier Janez Janša: Enostranske poteze Hrvaške ne bodo uveljavljene ali priznane

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril aktualnih političnih zadevah, med katerimi sta prevladovali predvsem zadnje dogajanje v odnosih z Republiko Hrvaško ter zapleti pri imenovanju novega guvernerja Banke Slovenije.

 

(Foto: Kabinet predsednika vlade)

 

Premier Janez Janša je ob tem spomnil zlasti na dejstvo, da med Slovenijo in Hrvaško poteka povsem normalno sodelovanje - tako na gospodarskem kot tudi na številnih drugih področjih, saj je tistega, kar obe državi povezuje, bistveno več kot tistega, kar ju ločuje. »Kljub temu pa gre v naših odnosih za nekatere pomembne stvari, ki so odprte, ter jih bo potrebno v prihodnosti tako ali drugače rešiti,« je še dejal, ter opozoril, da je v sedanjem ozračju, ki se v predvolilnem času na Hrvaškem še stopnjuje, zelo težko konstruktivno iskati korake za rešitev odprtih vprašanj.

 

»Odnosi s Slovenijo so bili vedno predvolilna tema na Hrvaškem. Se pravi, da lahko v naslednjih mesecih pričakujemo še več podobnih zapletov,« je zadnje dogajanje v slovensko-hrvaških odnosih ter s tem povezane nekatere enostranske poteze hrvaške strani komentiral predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah je popolnoma jasno, da nobena enostranska poteza, ki kakorkoli spreminja stanje med državama na dan 25. junij 1991, ne bo uveljavljena ali priznana. Tovrstne poteze hrvaške strani je, na podlagi dogovorov in podpisanih izjav ali sporazumov med državama, vedno možno pravno izpodbijati. Tako bo slovenska vlada tudi v zvezi zadnjimi dogodki ob Dragonji sprožila ustrezne pravne postopke.

 

»Edino, kar je pri tem trdno in zapisano v ustavnih aktih obeh držav, je ustavna zaveza na obeh straneh, da se spoštuje stanje - še posebej, ko gre za reševanje mejnih vprašanj - kot je bilo med Slovenijo in Hrvaško na dan osamosvojitve,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ter poudaril, da bo končni dogovor, ne glede na to ali bo dosežen bilateralno ali s pomočjo tretjega, to stanje upošteval. »Dejanske razmere se lahko spreminjajo samo sporazumno.«

 

Premier je tudi poudaril, da je ukrepanje slovenske vlade ustrezno in premišljeno, saj na slovenski strani ni nobenega razloga za vznemirjenje in izkoriščanje tega vprašanja za notranjepolitične razprave.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju poudaril, da postopek imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije ni v pristojnosti vlade. »Vlada tu ne sprejema in ne bo sprejemala nikakršnih odločitev. Gre za pristojnost, ki jo ima po ustavi državni zbor, zakon pa je dal predsedniku republike pristojnost, da kandidate predlaga. Gre za soodgovornost,« je še dejal ter izrazil pričakovanje, da bosta predsednik države in parlament ravnala odgovorno.

 

Zanikal je tudi medijske informacije, da naj bi vlada ali njen predsednik zavrnila nekatere predloge kandidatov, saj o tem ni bilo nobenih posebnih posvetov s predsednikom republike. Predsednik vlade je, ob tem, ko ga je predsednik republike seznanil s svojimi predlogi za novega guvernerja, zgolj menil, da bi se veljalo držati dosedanje prakse, po kateri je predsednik države, po predhodnem posvetovanju s poslanskimi skupinami, predlagal kandidata izmed tistih kandidatov, ki so se prijavili na tovrstni razpis.

 

Predsednik vlade je ocenil, da utegne tudi v primeru drugega kandidata priti do ponovitve situacije, kateri smo bili priča pri prvem kandidatu. »To ne vodi v nobeno institucionalno krizo. Možno pa je, da bo potrebno dodelati pravila igre, ki so določena v sedanjem zakonu,«.je dejal in hkrati izrazil pričakovanje, da bo Banka Slovenije dobila na čelo človeka, ki bo kredibilen, ima sposobnosti za vodenje institucije ter bo znal izkoristiti tudi nove priložnosti, ki se Sloveniji ponujajo z vstopom v evro območje.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je v odgovorih na novinarska vprašanja dotaknil tudi odnosov z Italijo in s tem povezane polpretekle zgodovine med državama, pri čemer je menil, da gre za vprašanja, ki jih je potrebno reševati strpno in v okviru Evropske unije, brez obremenjevanja aktualnih dvostranskih odnosov. Govoril pa je tudi sodelovanju Slovenije v mirovnih misijah, še zlasti pripadnikov Slovenske vojske na Kosovu, kamor v teh dneh odhaja celoten bataljon vojakov. Pri tem je premier Janez Janša dejal, da bistveno bolj smiselno pošiljati svoje enote tja, kjer je njihov učinek večji, kot pa nekam daleč, kar je dražje in manj učinkovito. Slovenija z napotitvijo omenjenega kontingenta prevzema svoj del odgovornosti za zagotovitev stabilizacije razmer in trajne ureditve vprašanja Kosova je še dejal.

 

Magnetogram novinarske konference predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh