Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.02.2007
Premier Janez Janša o sosedskih odnosih in polpretekli zgodovini z Italijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je na svoji redni novinarski konferenci v odgovoru na zastavljeno vprašanje dotaknil tudi govora predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana ob 10. februarju - Dnevu spomina, ki ga na ta dan obeležujejo v sosednji državi.

 

(Foto: F.A. Bobo)

 

Premier Janez Janša je v zvezi s polpreteklo zgodovino držav v tem delu Evrope poudaril, da je Republika Slovenija zagovornica reševanja tovrstnih odprtih vprašanji na strpen način in v evropskem duhu, brez obremenjevanja aktualnih dvostranskih odnosov med državama. Tako ravnanje Slovenija, po besedah predsednika vlade Janeza Janše, pričakuje tudi s strani uradne italijanske politike.

 

Ob tem je tudi zavrnil nekatere navedbe o domnevnih zahtevah po reviziji mednarodnih sporazumov, sklenjenih z Italijansko republiko, ki se v zadnjem času prva tako pojavljajo v javnosti. Povedal je, da nobena konkretna revizija nobenega meddržavnega sporazuma formalno ni bila predlagana, zato so morebitna ugibanja o tem vprašanju brezpredmetna.

 

Ob tem velja spomniti, da je Vlada Republike Slovenije je že na svoji 11. seji 17. februarja 2005 sprejela stališče do aktualnih razprav o medsosedskih odnosih in polpretekli zgodovini, ki vsebuje podrobne poglede na omenjeno problematiko.

Nazaj na seznam
|
Na vrh