Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.02.2007
Premier Janez Janša sprejel predstavnike Evangeličanske cerkve

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sprejel predstavnike Evangeličanske cerkve pod vodstvom škofa mag. Geze Erniše. Na pogovorih je beseda tekla o nekaterih aktualnih vprašanjih, ki zadevajo delovanje evangeličanske skupnosti v Sloveniji.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Osrednja pozornost je bila namenjena 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, katero bomo v Sloveniji obeleževali prihodnje leto - ravno v času, ko bo Republika Slovenija predsedovala Evropski uniji. Sogovorniki so soglašali, da gre za pomemben dogodek ne le za Evangeličansko cerkev, ampak za celo Slovenijo in vse Slovence. Ob tem je bilo soglasno sprejeto stališče, da bo ta pomembna obletnica slovesno obeležena tudi s strani slovenske države. Udeleženci sestanka so z velikim zadovoljstvom ugotovili, da obstaja obojestranska pripravljenost, da se dogodku posveti pozornost, ki si jo le ta tudi resnično zasluži.

 

Pogovor je tekel tudi o vprašanjih, povezanimi z vračanjem odvzetega premoženja Evangeličanski cerkvi. Ugotovljeno je bilo, da je večina teh vprašanj doslej že rešena v postopkih denacionalizacije. O vprašanjih, ki še vedno ostajajo odprta, zlasti v Mariboru in Celju, je bilo doseženo soglasje, da si bosta obe strani prizadevali v čim krajšem možnem času zaključiti tudi ta.

 

Predstavniki Evangeličanske cerkve so pozdravili tudi nedavno sprejeti Zakon o verski svobodi. Slednji zagotavlja trdno svobodo za urejanje razmerij med Evangeličansko cerkvijo in državo, kar je nedvomno posebnega pomena, saj si obe prizadevata za skupno delovanje v dobro ljudi.

Nazaj na seznam
|
Na vrh