Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.02.2007
Potrebno je odgovorno ravnanje vseh

Kabinet predsednika vlade v zvezi z nekaterim zavajajočimi in celo neresničnimi trditvami, ki jih je moč v zadnjem času zaslediti v javnosti, navaja naslednja dejstva in argumente:

 

 

1.) Trditev vodje poslanskega kluba ene izmed opozicijskih strank, da je predsednik vlade Janez Janša javno izjavil oziroma se celo zlagal, da s predsednikom republike nista nikoli govorila o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije dr. Jožetu Mencingerju, je napačna in neresnična.

 

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci v torek, 13. februarja 2007, zanikal nekatere trditve, češ da sta vlada ali pa on osebno zavrnila kateregakoli kandidata za guvernerja Banke Slovenije ter dodal, da o tej zadevi ni bilo nobenih formalnih posvetov med njim in predsednikom republike. Takšno govorjenje je sicer že samo po sebi logičen absurd glede na dejstvo, da vlada o imenovanju guvernerja BS sploh ne odloča. Ob tej priložnosti je premier pojasnil, da je ob robu njunega pogovora, povezanega z urejanjem vprašanj s Hrvaško, do katerega je prišlo na njegovo pobudo, predsednik republike omenil, da namerava predlagati – ponovno brez posvetovanja s poslanskimi skupinami – kandidata za ta položaj, ki pa se sploh ni prijavil na javni razpis. Predsednik vlade je predsedniku republike sicer izrazil svoje osebno mnenje o različnih imenih, ki jih je le-ta v neformalnem pogovoru omenjal, vendar mu je hkrati zelo jasno povedal, da ta odločitev ni v pristojnosti vlade ter mu svetoval, da še malo počaka s svojo odločitvijo ter se posvetuje s tistimi, ki morajo po ustavi na koncu dejansko odločati. Menil je, da bi veljalo spoštovati ustavljeno proceduro ter predlagati bodisi kandidata, ki se je tudi javil na javni razpis in poskusiti z njim, ali pa ponoviti razpis, v vsakem primeru pa se posvetovati s poslanskimi skupinami, tako kot je bila to doslej dolgoletna praksa.

 

Kot je znano, je predsednik republike ravnal drugače in predsednik vlade teh njegovih potez do novinarske konference 13. februarja sploh ni komentiral. Trditve, da sta mag. Mitja Gaspari in dr. Jože Mencinger, ki sta oba kandidirala na volilnih listah LDS, neodvisna, dr. Boštjan Jazbec, ki ga je v Svet banke Slovenije predlagal ravno sedanji predsednik republike in ki nikoli ni kandidiral za nobeno stranko pa da to ni, so popoln absurd.

 

 

2.) Neresnična je trditev predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška, da naj bi le ta o obisku predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše z močno gospodarsko delegacijo v Bosni in Hercegovini izvedel iz medijev.

 

Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije je 12.12.2006 potekal sestanek Delovne skupine za tehnično koordinacijo zunanjepolitičnih aktivnosti, ki jo vodi državni sekretar v MZZ RS Andrej Šter. Na omenjenem sestanku je bila tamkaj navzoča šefinja kabineta Urada predsednika republike Valentina Flander seznanjena z načrtovanimi zunanjepolitičnimi aktivnostmi predsednika Vlade RS, med katerimi je bil izrecno omenjen tudi obisk Bosne in Hercegovine v februarju 2007.

 

Obisk predsednika Vlade RS v Bosni in Hercegovini v februarju letos je bil vključen v enotni program predvidenih mednarodnih srečanj predsednika republike, predsednika Državnega zbora RS, predsednika Vlade RS, predsednika Državnega sveta RS, ministrov in vodij vladnih služb za leto 2007, ki ga je skladno z Uredbo o sodelovanju, obveščanju in usklajevanju na področju zunanjih zadev in mednarodnih odnosov na svoji 102. seji dne 20. decembra 2006 sprejela Vlada RS in je bil z njim seznanjen tudi Urad predsednika republike.

 

 

3.) Prav tako ne drži trditev predsednika republike, zapisana v današnjem intervjuju za enega izmed slovenskih tednikov, da njegov urad na pisni zaprosili za stališča vlade do vprašanja Kosova, s strani predsednika vlade in ministrstva za zunanje zadeve ni prejel nobenega odgovora ter da zaradi nekooperativnosti vlade in MZZ ni usklajevanja na področju zunanjih zadev.

 

Uradu predsednika republike je bil s strani Kabineta predsednika vlade dne 12.12.2006 posredovan pisni odgovor, v katerem je izražena pripravljenost predsednika Vlade RS Janeza Janše, da v skladu z dosedanjo prakso o omenjenem vprašanju in s tem povezanimi stališči vlade podrobno informira predsednika republike. V ta namen smo v Kabinetu predsednika vlade Urad predsednika republike zaprosili za posredovanje terminov, v katerih bi se predsednik republike na omenjeno temo pogovoril s predsednikom vlade. Odgovora s strani Urada predsednika republike do danes nismo prejeli.

 

Hkrati je predsednik vlade že jeseni leta 2006 predlagal predsedniku republike, da se redno tedensko posvetujeta o odprtih vprašanjih zunanje politike. Predsednik republike je takšen predlog izrecno zavrnil, češ da to ni potrebno in da je dovolj občasno usklajevanje. Za kaj takšnega pa ni nikoli dal pobude. Nasprotno, zadnji pogovor med predsednikoma o odnosih s Hrvaško v začetku preteklega tedna je potekal na iniciativo predsednika vlade. Predsednik vlade ga je v tem pogovoru informiral o nekaterih aktivnostih vlade za ureditev odprtih vprašanj z Republiko Hrvaško. Tudi zaradi tega je izjava predsednika republike, češ da vlada ne dela nič za ureditev odprtih vprašanj, skrajno nekorektna. Predsednik republike je namreč iz prve roke obveščen o aktivnostih, ki pa iz razumljivih razlogov niso javne.

 

 

4.) Tudi nekatere druge trditve predsednika republike oziroma predsednika Gibanja za pravičnost in razvoj so ali popolnoma neresnične ali pa popolnoma neresne, vendar jih nima smisla komentirati, kajti njihov avtor jih je v že omenjenem intervjuju pojasnil sam, ko je izjavil: »Ker so me to še kar naprej spraševali, sem v nekem trenutku rekel: dobro, očitno si želijo nekaj zmede. Pa sem napravil malo zmede! (Drnovšek se smeji, op. p.)«

 

 

5.) Slovenija si zasluži, da bi vsi, ki opravljajo visoke državne funkcije in ki so prisegli, da bodo delali za njeno blaginjo, delali vestno in odgovorno. Zmeda je zadnje, kar se od njih pričakuje.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh