Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.02.2007
Premier Janez Janša z močno gospodarsko delegacijo pričel uradni obisk v Makedoniji

Uradni obisk predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše v Republiki Makedoniji potrjuje odlične odnose med državama. Kot je po srečanju z gostiteljem, makedonskim predsednikom vlade Nikolo Gruevskim, še poudaril slovenski premier, so bile teme dvodnevnega obiska uravnotežene na bilateralno sodelovanja med državama ter tudi na skupno evropsko perspektivo. Po njegovih besedah Slovenija podpira politiko odprtih vrat Evropske unije ter širitev na regijo Zahodnega Balkana, medtem ko je Republika Makedonija v tej regiji, glede na reforme, ki jih je izvedla v zadnjem obdobju, ena od najresnejših kandidatk za članstvo v EU in zvezi NATO.

 

Predsednika vlade Janeza Janšo je ob prihodu v Skopje pričakal njegov gostitelj, makedonski predsednik vlade Nikola Gruevski (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Premier Janez Janša je danes dopoldne prispel na dvodnevni uradni obisk v Skopje, spremljajo pa ga še minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter stodesetčlanska delegacija gospodarstvenikov iz šestinosemdesetih slovenskih podjetij in institucij.

 

Na pogovorih z makedonskim predsednikom vlade Nikolo Gruevskim je premier Janez Janša gostiteljem čestital za hitre reforme korake, ki jih je Makedonija naredila v zadnjem času, predvsem na področju boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji ter pri harmonizaciji nacionalne zakonodaje z evropsko. Pri tem je poudaril, da ima Slovenija bogate izkušnje še iz časov, ko se je sama pogajala za članstvo v EU in zvezi NATO, le te pa je še naprej pripravljena deliti z Vlado Republike Makedonije.

 

Premier Janez Janša in predsednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

»Republika Makedonija bo kmalu postala, v to sem trdno prepričan, članica Evropske unije,« je dejal slovenski premier in hkrati izkoristil priložnost, da opogumi makedonsko vlado in vse politične stranke v parlamentu k nadaljnjim reformnim korakom. »Ti ne bodo prepričali zgolj Evropske komisije in članic Evropske unije v resnost makedonskih naporov, temveč bodo predvsem prispevali k boljši prihodnosti vseh, ki živijo v Republiki Makedoniji.« Vse politične subjekte pa je pozval h konstruktivnemu sodelovanju in k intenzivnemu političnemu dialogu med vlado in opozicijskimi strankami, še posebej pri korakih, ko gre za nacionalni interes Makedonije - vstop v EU in NATO. Po njegovih besedah ima Slovenija s tem dobre izkušnje, saj so v Sloveniji praktično vse parlamentarne stranke delile interes za vstop v EU in NATO, ter v povezavi s tem podpisale tudi poseben sporazum.

 

Slovenija podpira članstvo Makedonije v Evropski uniji in zvezi NATO, saj gre za enega zgodovinsko najpomembnejših mirovnih in političnih procesov. Članstvo te države v obeh integracijah lahko namreč dolgoročno stabilizira tudi tiste bolj nemirne dele evropske celine. Obe državi imata tudi podobne poglede na razmere v regiji ter na predlog posebnega odposlanca Martija Ahtisaarija v zvezi s prihodnjim statusom Kosova, delita pa tudi pričakovanje, da bodo vsa ta odprta vprašanja čim prej rešena. »To bo namreč omogočilo dolgoročno stabilnost, ki jo ljudje tukaj potrebujejo, da dosežejo večjo blaginjo,« je prepričan premier Janez Janša.

 

 

Ob obisku v Skopju so bili podpisani trije meddržavni sporazumi, sklenjen pa je bil tudi program sodelovanja na področju evropskih zadev za leto 2007 (Foto: Kristina kosec/BOBO)

 

Ob tej priložnosti so bili med državama podpisani tudi trije sporazumi (o meddržavnih posvojitvah, o sodelovanju v zdravstvu in medicini, o zaposlovanju sezonskih delavcev) ter program sodelovanja med vladama na področju evropskih zadev za leto 2007. Pomemben je še zlasti sporazum o meddržavnih posvojitvah, za katerega je pobudo že leta 2005 dala Slovenija. Ta bo slovenskim državljanom omogočil hitrejši in enostavnejši način vlaganja prošenj za posvojitev otrok iz Makedonije tudi v Sloveniji, kar doslej ni bilo mogoče.

 

Popoldne pa sta se oba predsednika vlad udeležila tudi makedonsko-slovenske poslovne konference, na kateri so sodelovali gospodarstveniki obeh držav. V svojem uvodnem nagovoru je premier Janez Janša poudaril, da Slovenija sodi med tiste članice Evropske unije, ki Makedonijo in njene ljudi, običaje, in kulturo dobro poznajo. Zato je tudi sposobna prepoznati njene številne potenciale, ki jih je moč skupaj izkoristiti v obojestransko korist.

 

Oba predsednika vlade sta se udeležila tudi makedonsko-slovenske poslovne konference (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Po njegovih besedah so trendi na področju gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Makedonijo zelo vzpodbudni. Trgovinsko in investicijsko sodelovanje med državama je vse bolj razvejano. Vrednost medsebojne blagovne menjave je v prvih enajstih mesecih lanskega lega dosegla vrednost 151 milijonov evrov, makedonsko gospodarstvo pa je bilo v tem obdobju uspešno pri osvajanju slovenskega trga. Makedonski izvoz v Slovenijo se je tako namreč povečal kar za 36 odstotkov, kar kaže na pozitiven trend v smeri postopnega uravnoteženja medsebojne blagovne menjave.

 

K nadaljnjemu pozitivnemu razvoju gospodarskega sodelovanja prispevajo tudi slovenske naložbe v makedonsko gospodarstvo. So pomemben prispevek v smeri večjega ravnovesja medsebojnih gospodarskih tokov. Njihova skupna vrednost je do decembra 2006 dosegla vrednost 111 milijonov evrov. S tem je bila Slovenija lani uvrščena na tretje mesto med tujimi naložbeniki, slovenske naložbe pa so doslej Makedoniji prinesle že okrog 2000 novih delovnih mest.

 

Slovenska podjetja so na makedonskem trgu prisotna predvsem z naložbami na področju energetike, proizvodnje, bančništva, financ in zavarovalništva, trgovine, telekomunikacij, prehrambene industrije in turizma. »Želimo si nadaljnje poglobitve in razširitve naložbenega sodelovanja. Makedonska vlada načrtuje realizacijo vrste projektov, ki so za slovensko gospodarstvo zelo zanimivi. Prepričan sem, da lahko slovenska podjetja ponudijo kvalitetne rešitve za načrtovane projekte,« je dejal premier Janez Janša. Dodal je, da se Slovenija uveljavlja kot zanimiva naložbena destinacija, ki predstavlja zelo primerno izhodišče za osvajanje trgov Evropske unije. Prevzem evra, posodobitev davčnega sistema in nižanje bremen gospodarstva povečujejo privlačnost slovenskega podjetniškega okolja. V okviru drugega kroga slovenske privatizacije pa naložbene priložnosti predstavljajo tudi odprodaje deležev v številnih državnih podjetjih. Zaradi stabilnosti in donosnosti je za vlagatelje prav tako zanimiv tudi slovenski finančni trg.

 

Premier Janez Janša in njegov makedonski gostitelj sta po pogovorih spregovorila tudi za novinarje (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Popoldne je predsednik vlade Janez Janša obiskal še Skopski sejem, kjer ga je vodstvo podjetja ERA iz Celja seznanilo z načrtovanimi projekti ERA City Centre in tehnološkega parka.

 

Jutri pa se bo premier najprej sešel s predstavniki slovenske skupnosti v Republiki Makedoniji, nato pa ga bosta sprejela še predsednik Republike Makedonije Branko Crvenkovski in predsednik Sobranja Ljubiša Georgievski.

 

Otvoritveni nagovor predsednika Vlade RS na poslovni konferenci

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh