Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.02.2007
Premier Janez Janša zaključil uradni obisk v Makedoniji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je drugi dan uradnega obiska v Makedoniji sestal še s predsednikom Republike Makedonije in predsednikom Sobranja, srečal pa se je tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Makedoniji. Pred odhodom v Ljubljano je premier položil še venec na grob Goce Delčeva.

 

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik Sobranja Republike Makedonije Ljubiša Georgievski (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Na pogovoru s predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim ter makedonskega Sobranja Ljubišo Georgievskim je premier Janez Janša izpostavil dobre odnose med državama, ki se kažejo na različnih ravneh, ter željo po še bolj intenzivnem sodelovanju na gospodarskem področju. Sogovornikoma je tudi čestital za izvedene reforme in jima hkrati priporočil, naj Republika Makedonija nadaljuje po tej poti. Kot je poudaril, naj vzrok za nadaljevanje reform ne bosta le Evropska unija oziroma NATO, temveč skrb za blaginjo prebivalcev Makedonije.

 

Premier je ponovno poudaril, da je Makedonija ena najresnejših kandidatk za članstvo v Evropski uniji in zvezi NATO, Slovenija pa ji je na tej poti še naprej pripravljena pomagati. Ob tej priložnosti je predstavil tudi slovensko izkušnjo in način sodelovanja parlamentarnih strank v Državnem zboru RS v času pogajanj in vstopa Slovenije v evro-atlantske povezave. Oba sogovornika sta se predsedniku vlade zahvalila za podporo in pomoč, ki jo Slovenija nudi Republiki Makedoniji v procesu približevanja evropskim integracijam.

 

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik Republike Makedonije Branko Crvenkovski (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Predsednik vlade Janez Janša in makedonski predsednik Branko Crvenkovski sta govorila tudi o razmerah v regiji ter izmenjala stališča do prihodnosti Kosova.

 

Na srečanju s predstavniki slovenskega društva France Prešeren, udeležilo se ga je kar 70 Slovencev, ki živijo in delajo v Makedoniji, je premier poudaril, da je slovenska narodna zavest v tej državi močno prisotna. »Dejstvo, da Slovenci v Makedoniji vztrajno negujete slovenske korenine, v matični domovini visoko cenimo,« je dejal premier in izrazil prepričanje, da v zadnjem obdobju, ko se je celotna regija soočala z napetostmi ter številnimi gospodarskimi in političnimi problemi, to ni bilo ravno preprosto. Pozdravil je tudi skrbnost, s katero omenjena skupnost ureja slovensko knjižnico, ter trud, ki ga le ta vlaga v delovanje šole slovenskega jezika in ohranjanje slovenske kulture. Dodal je, da bo Vlada Republike Slovenije njihove napore po svojih močeh podpirala še naprej.

 

Premier Janez Janša se je srečal tudi s Slovenci, ki živijo in delajo v Makedoniji (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Ob tem je še dejal, da bo slovenska vlada v letošnjem letu ocenila razmere na področju podeljevanja državljanstev in uvedla spremembe, s katerimi bo rojakom v tujini olajšano pridobivanje slovenskega državljanstva. Predstavniki Slovencev v Makedoniji so predsednika vlade namreč seznanili s težavami, s katerimi se srečujejo pri pridobivanju državljanstva Republike Slovenije. Premier je tudi izpostavil nedavno sprejeti zakon o Slovencih v zamejstvu in po svetu, ki bo podlaga za hitrejše reševanje tega in ostalih odprtih vprašanj, s katerimi se le ti soočajo.

 

Pred povratkom v Ljubljano je predsednik vlade Janez Janša položil še venec na grob Goce Delčeva (Foto: Kristina Kosec/BOBO)

 

Premier Janez Janša je ob koncu svojega uradnega obiska v Makedoniji, na katerem so ga spremljali tudi zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter več kot stočlanska gospodarska delegacija slovenskih gospodarstvenikov, položil še venec na grob Goce Delčeva.

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh