Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
02.03.2007
Premier Janez Janša: Na znanju utemeljen razvoj družbe je edina prava in možna prihodnost Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil otvoritvene konference za 7. Okvirni program Evropske unije o raziskavah, tehnološkem razvoju in predstavitvenih dejavnostih. V svojem nagovoru je poudaril, da 7. Okvirni program predstavlja našo raziskovalno prihodnost - temelj hitrejšega razvoja Evropske unije in z njo tudi Slovenije. Tako ambiciozen program financiranja raziskovanja, po njegovih besedah, kaže na to, kako dobro se Evropa zaveda pomena znanja za gospodarsko rast in razvoj, pa tudi zaostankov, ki jih na tem področju beleži za ZDA in Japonsko.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Slovenske raziskovalke in raziskovalci so, še preden je naša država postala polnopravna članica Evropske unije, enakovredno in nadvse uspešno sodelovali v preteklih okvirnih in drugih programih Evropske unije. »S tem ste pomagali odpirati vrata v skupni kulturni, znanstveni, gospodarski, politični in monetarni evropski prostor. V njem smo suvereni tudi zavoljo vaše raziskovalne ambicioznosti, uspešnosti in odmevnosti,« je še dejal premier ter dodal, da slovenski raziskovalci skrbijo, da je Slovenija na tem področju krepko neto prejemnik sredstev.

 

V primerjavi s 5. in 6. okvirnim programom je Slovenija sedaj v neprimerno boljši vlogi, saj vemo, kaj hočemo, imamo potrebne izkušnje, poznamo naše razvojne prioritete in imamo tudi moč, da v družbi najboljših to tudi storimo, je dejal predsednik vlade Janez Janša. Izrazil je tudi prepričanje, da bo 7. okvirni program spodbudil vsakega slovenskega raziskovalca in raziskovalko, da svoje ideje in ambicije deli in uresničuje z drugimi v Evropi in izven njenih meja.

 

Ob tem je opozoril, da so problemi, s katerimi se srečuje Slovenija, zelo podobni evropskim, saj tako Evropa kot tudi Slovenija zaostajata za ZDA in Japonsko pri sredstvih, ki jih za raziskave in razvoj namenja industrija, pri deležu raziskovalcev v delovni sili, podobno pa je tudi na področju patentov. »Evropski paradoks kaže na ogromno zakladnico znanja, a na žalost majhno, premajhno sposobnost družb in gospodarstev, da bi to znanje preoblikovali v koristne izdelke, storitve in rešitve aktualnih težav,« je dejal premier.

 

Predsednik vlade Janez Janša in evropski komisar dr. Janez Potočnik, ki se je tudi udeležil otvoritvene konference (Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Ob tem se je zavzel, da bi z razvojno pomočjo slovenska podjetja spodbudili k sodelovanju v okvirnih programih, obenem pa motivirali raziskovalce, da bodo slovenskim podjetjem pomagali vstopiti v mednarodne konzorcije. Pri tem ne gre samo za znanje, ki tam nastaja. Gre tudi za poslovne priložnosti, odpiranje trgov in vzpostavljanje kontaktov v okviru smetane evropskih visoko-tehnoloških podjetij, ki se srečujejo na številnih dogodkih, kjer ti projektni konzorciji izmenjujejo izkušnje.

 

Vlada Republike Slovenije se razvojnih izzivov jasno zaveda. Vsi vladni strateški razvojni in reformni dokumenti, katerih skupni cilj je doseganje višje življenjske ravni prebivalcev Slovenije ter bolj konkurenčno in uspešno gospodarstvo, so zasnovani in ciljno vodeni v to smer. Za pomembne razvojne premike so potrebni dolgoročni napori celotne družbe. Slovenija je trdno odločena, da je na znanju utemeljen razvoj naše družbe, ki ga smiselno podpira tudi 7. okvirni program raziskav in tehnološkega razvoja, edina prava in možna prihodnost Slovenije, je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh