Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
06.03.2007
Premier Janez Janša predstavil kandidaturi novih ministrov v Vladi RS

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes v nadaljevanju 25. redne seje Državnega zbora Republike Slovenije poslankam in poslancem predstavil kandidaturi dr. Žige Turka za ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja Strategije razvoja Slovenije ter Iztoka Jarca za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


(Foto:Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade Janez Janša je v dopolnilni obrazložitvi predloga za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izpostavil bogate izkušnje kanidata na področju, za katerega je predlagan, tako glede skupne kmetijske politike Evropske unije kot tudi slovenskega kmetijstva nasploh. V nadaljevanju je izpostavil nekatere pomembnejše naloge, ki čakajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihodnje, zlasti v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, ko bo ta resor eden izmed bolj obremenjenih. Pri tem bo na prvem mestu izvajanje precej zahtevnega in obsežnega normativnega programa dela vlade iz pristojnosti ministrstva. Ob tem premier Janez Janša izrazil pričakovanje, da bo novi minister pri oblikovanju te zakonodaje nadaljeval z dialogom z vsemi partnerji. Večji poudarek bo moral biti namenjen krepitvi gospodarske konkurenčnosti, prepoznavnosti in promociji kmetijsko-živilskega sektorja. Prav tako bo, po besedah premiera Janeza Janše, pomembna naloga učinkovito izvajanje reforme neposrednih plačil.

 

V ustni obrazložitvi predloga za ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja Strategije razvoja Slovenije je predsednik vlade Janez Janša pojasnil, da njegovo imenovanje terja potreba po koordinaciji Strategije razvoja Slovenije, s posebnim poudarkom na koordinaciji realizacije pomembnih vsebinskih projektov, ki jih vsebuje Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023. Obenem pa imenovanje ministra predstavlja tudi nov zagon, ki je po sprejetju te resolucije potreben - podobno kot je bil pred dvema letoma v Evropski uniji nov zagon potreben s prenovljeno Lizbonsko strategijo Ob tem je izpostavil pomen pretoka znanja med gospodarstvom in raziskovalno ter visokošolsko sfero na slovenski ravni in evropskem ekspertnem raziskovalnem razvojnem prostoru. Politična koordinacija lizbonskih nalog in podpora predsedovanju ob nadgradnji Lizbonske strategije zahtevata na mestu vodenja Službe vlade za razvoj človeka, ki pooseblja tudi prakso prebojnih segmentov na znanju temelječega gospodarstva. Bistveno boljše in organsko prepletanje na relaciji znanost - tehnološki razvoj – podjetništvo je edino zagotovilo za trajno gospodarsko rast in s tem tudi za vzdržno izvedbo socialnih reform, je še dejal premier Janez Janša.

 

Magnetogram nastopa predsednika Vlade RS (minister za kmetijstvo, gozdastvo in prehrano)

 

Magnetogram nastopa predsednika Vlade RS (minister brez listnice, odgovoren za usklajevanje in spremljanje izvajanja Strategije razvoja Slovenije)

Nazaj na seznam
|
Na vrh