Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.03.2007
Izjava predsednika vlade Janeza Janše ob napovedanem protestnem shodu sindikatov

Republika Slovenija je v dobrem desetletju in pol svoje samostojnosti dosegla velik napredek ne le v gospodarskem razvoju države, temveč tudi na področju zagotavljanja socialnih pravic vseh njenih državljanov. Slovenija sodi med tiste države Evropske unije, ki glede na stopnjo razvitosti za socialne namene zagotavlja zelo velik del javnih sredstev. Danes se nahajamo pred ključnimi razvojnim izzivi, ko odgovarjamo na vprašanje, kako oblikovati sodobno in dinamično gospodarstvo. Okolje, ki bo vzpodbujalo vseživljensko učenje in podjetnost in ki bo trdna podlaga za našo gospodarsko rast. Samo ta pa je lahko realna osnova blaginje, pa tudi učinkovite solidarnosti.


Predsednik vlade Janez Janša na zadnjem srečanju s predstavniki reprezentativnih sindikatov novembra 2006 (Foto: Kabinet predsednika vlade)


Vlada Republike Slovenije je pri iskanju odgovorov na omenjene izzive že doslej spodbujala vrednote socialne države, ki temelji na solidarnosti in vzajemnosti. Tem prizadevanjem bomo sledili tudi v prihodnje, saj visoko stopnjo socialne varnosti ter kakovosti vseh javnih storitev, še posebej zdravstva in šolstva razumemo kot sestavni del zagotavljanja pogojev za višjo gospodarsko rast. Pri tem se je potrebno zavedati, da so za kakovostni preskok na razvojni poti Slovenije neizogibne določene prilagoditve. Vlada želi v svojih prizadevanjih slediti zgledom in dobrim praksam drugih držav, seveda ob upoštevanju posebnosti slovenskega prostora.


Pri iskanju skupnih odgovorov na prihodnje izzive si v vladi želimo konstruktivnega sodelovanja vseh zainteresiranih skupin, še posebej sindikatov, s katerimi je bila v okviru socialnega dialoga že dosežena visoka stopnja usklajenosti ključnih razvojnih programov. Aktiven in konstruktiven pristop si od sindikatov želimo in ga pričakujemo tudi v prihodnje.

Nazaj na seznam
|
Na vrh