Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
15.03.2007
Premier Janez Janša na podelitvi nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti Gospodarske zbornice Slovenije ob podelitvi nagrad za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Ob tem je poudaril, da je pri nagrajencih mogoče zaslediti nekaj skupnih imenovalcev: poudarek na tehnologiji, pravočasnemu investiranju, inovativnosti in povezovanju z znanstveno sfero.

 

(Foto: Grega Wernig/Salomon 2000)

 

Nagrajena podjetja oziroma posamezniki po besedah premierja izkazujejo poslovno odličnost ter po kriterijih Gospodarske zbornice Slovenije predstavljajo trenutno najboljši del slovenskega gospodarstva. »Pot do tega ni bila lahka. Včasih je bilo treba uspehe kljub vsemu dosegati tudi v nenormalnem in netržnem sistemu. Kasneje se je bilo treba ob izgubi tradicionalnih tržišč skoraj čez noč prilagoditi novim trgom in soočiti z močno zahodno konkurenco. Slovenski gospodarstveniki ste dokazali, da je mogoče nevarnost spremeniti v priložnost ter spremenljive okoliščine obrnili v skupno korist,« je dejal premier.

 

Tudi in predvsem zaradi tega ima Slovenija danes dobre rezultate. Predsednik vlade je poudaril, da lahko po dobrem desetletju in pol samostojnosti mirno rečemo, da smo napredovali in da uspešno lovimo bolj razvite. Trenutno imamo najugodnejše razmerje med gospodarsko rastjo, inflacijo in zaposlenostjo doslej. Izvozniki beležijo odlične rezultate, gospodarska rast pa je lani dosegla zelo dobre 5,2%. Realno lahko pričakujemo, da bo končni izračun BDP za leto 2006, merjen glede na kupno moč presegel 20.000 evrov na prebivalca, kar je bila pred desetimi leti še nepredstavljiva številka.

 

Po njegovih besedah smo z letošnjim letom kot prva nova članica EU uspešno prevzeli skupno evropsko valuto. Ob tem pa je zelo pomembno, da je Sloveniji uspelo inflacijo tudi v prvih mesecih po prevzemu evra zadržati nizko. Cene življenjskih potrebščin pa so se tako januarja kot februarja v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta celo znižale.

 

V najnovejši kombinirani oceni Evropske komisije in "European Business" o reformnih uspehih držav članic EU sta samo dve državi od 27 uvrščeni višje kot Slovenija, šest jih je na približno enaki ravni, ostale so ocenjene slabše. To je daleč najboljša tovrstna uvrstitev Slovenije doslej, je spomnil predsednik vlade.

 

Slovensko Lizbonsko strategijo predstavlja Strategija razvoja Slovenije, sprejeta na začetku tega mandata, in na njej temelječa Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023. Paket 35-ih osrednjih slovenskih razvojnih projektov, v skupni višini skoraj 24 milijard evrov, po besedah premierja, predstavlja veliko razvojno priložnost za vse segmente slovenskega gospodarstva.

 

»Pred nami je obdobje številnih izzivov in velikih priložnosti. Pravzaprav lahko času, ki je pred nami, mirno rečemo slovenski razvojni izziv. Če upoštevamo samo dosežke, ki ste jim botrovali zbrani v tej dvorani, še posebej dosežke današnjih nagrajencev, se ni bati, da nanj ne bi ustrezno odgovorili,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh