Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
20.03.2007
Premier Janez Janša pričel vladni obisk v Slovenski Istri in na Krasu

S popoldanskim srečanjem s predstavniki italijanske narodne skupnosti v Kopru je predsednik Vlade RS Janez Janša pričel vladni obisk v Slovenski Istri in na Krasu. Potem, ko je ministrski zbor to regijo obiskal v aprilu 2005, se je tokrat v njej mudil ponovno z namenom, da se seznani z njenimi razvojnimi perspektivami in napredkom zadnjih dveh let.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Kot je po srečanju z italijansko narodno skupnostjo poudaril premier, so problemi in težave, s katerimi se ta srečuje, realni. Sogovorniki so ugotovili, da je bilo v teh dveh letih rešenih kar nekaj odprtih vprašanj, nekatera pa so še vedno v reševanju, saj se jih ne da rešiti čez noč. Strinjali so se, da se soočamo z nekaterimi novimi izzivi, kjer je potrebno skupno sodelovanje, saj se bo le tako lahko položaj italijanske narodne skupnosti okrepil.

 

»Eden od takšnih izzivov je pokrajinska zakonodaja,« je dejal premier in poudaril, da bo treba v pokrajinah, v katerih živijo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti, upoštevati tudi njihovo ustavno vlogo. Po njegovih besedah so na sestanku kar nekaj časa namenili tudi razpravi o tem, kako to zagotoviti v zakonodaji, ki je trenutno še v pripravi.

 

Predsednik vlade je še poudaril, da slovenska ustava ne dopušča pokrajin s posebnim statutom. »Ugotovili smo, da ni ključno ime oziroma kako se bo neka pokrajina imenovala, ključna je vsebina. Glede slednje obstaja pripravljenost vlade, da v obeh pokrajinah, kjer bosta živeli obe avtohtoni manjšini, zagotovimo vse, kar bo omogočalo obstoj in tudi razvoj obeh narodnih skupnosti,« je dejal predsednik vlade.

 

Premier se je v nadaljevanju sestal še s predstavniki kardiološkega centra MC Medicor v Kopru, s katerimi so govorili predvsem o možnosti širitve dejavnosti, predvsem na področju vgradnje srčnih vzpodbujevalnikov in operacij na perifernem ožilju. Predsednik vlade je ob tej priložnosti izrazil tudi zadovoljstvo nad zmanjšanjem čakalnih dob za operacije srca v Sloveniji.

 

Jutri se bo premier z ministri v Portorožu najprej sešel na delovnem posvetu, nato pa se bo sestal s projektno skupino za Sredozemsko univerzo in obiskal Kobilarno Lipica. Sledilo bo srečanje Vlade Republike Slovenije z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki iz Slovenske Istre in Krasa, ekipa vlade pa se bo zvečer na dobrodelni nogometni tekmi v Hrpeljah pomerila še z domačo ekipo politikov in gospodarstvenikov.

Nazaj na seznam
|
Na vrh