Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
21.03.2007
Premier Janez Janša o nekaterih aktualnih notranjepolitičnih vprašanjih

Predsednik Vlade Republike Slovenije je ob robu novinarske konference po obisku vladne ekipe v Slovenski Istri in na Krasu komentiral tudi rezultate zadnjih javnomnenjskih raziskav ter nedavni odločitvi vlade o oblikovanju delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno varnostne agencije.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Premier Janez Janša je v zvezi z rezultati raziskav javnega mnenja in premikih v delu političnega prostora poudaril, da slednji vsekakor vplivajo na razpoloženje volivcev, vendar pa je potrebno počakati na volitve. »Volitve pokažejo, katera je največja stranka, dogajanje po volitvah pa pokaže, katera je največja koalicijska ali pa opozicijska stranka.« Kljub temu, da lahko po izvolitvi poslanci s prestopi spreminjajo število le teh v posamični poslanski skupini, pa so, po prepričanju premierja Janeza Janše, volivci tisti, ki določajo legitimno velikost parlamentarnih strank. Vlada ima do volitev še veliko resnega dela, zaradi tega se z odločitvami, ki so v rokah volivcev, v tem trenutku ne ukvarja, je še dejal. Poudaril je, da se z dosedanjimi prestopi razmerje, ki je bilo po volitvah oblikovano med koalicijo in opozicijo, ni spremenilo -  tudi, ko gre za velikost poslanskih skupin. »Dejstvo je, da je največja poslanska skupina v Državnem zboru RS, poslanska skupina Slovenske demokratske stranke, v tem trenutku več kot še enkrat večja od največje opozicijske poslanske skupine.«

 

Predsednik vlade Janez Janša je tudi izrazil zadovoljstvo zaradi v veliki meri pozitivnega odgovora nove poslanske skupine v Državnem zboru RS na povabilo k sodelovanju v okviru Partnerstva za razvoj. »Na delovnem pogovoru, ki bo naslednji teden, bomo konkretno ugotovili ali obstaja dejanska pripravljenost za sodelovanje,« je pojasnil in izrazil obžalovanje, da je Liberalna demokracija Slovenije ponovno zavrnila povabilo v partnerstvo. V zvezi s prestopi štirih poslancev LDS v SD, ki pa sodeluje v Partnerstvu za razvoj, je premier dejal: »Mene veseli, da se nekateri, ki so doslej zelo agresivno ali pa destruktivno zavračali sodelovanje v Partnerstvu za razvoj, priključujejo tistim, ki so ga sprejeli.« Ob tem, ko je pozdravil omenjeni korak, pa je opozoril, da bi bilo lahko v primeru, ko bi bila njihova drža enako destruktivna, kot je bila doslej, sodelovanje v okviru partnerstva do določene mere oteženo. »Vendar to ni naš problem, očitno bodo morali oziroma upam, da bodo sprejeli pravila igre, ki veljajo v poslanski skupini, kateri naj bi se pridružili,« je odgovor na novinarsko vprašanje zaključil predsednik vlade.

 

Premier je tudi pojasnil razloge, ki so Vlado RS vodili k odločitvi o oblikovanju delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno varnostne agencije, ki je vladna služba in kot taka njej oziroma predsedniku vlade tudi podrejena. »Ko je vlada obravnavala letne dokumente Slovenske obveščevalno varnostne agencije, se je pojavilo nekaj vprašanj, vezanih na delo te agencije. Zato, da se ta vprašanja razčistijo, je na naslednji seji potem vlada imenovala delovno skupino za oceno dela Slovenske obveščevalno varnostne agencije.« Drugi motiv za oblikovanje omenjene delovne skupine pa so bile, po besedah premiera Janeza Janše, nekatere informacije, ki so jih ob menjavi vodstva agencije - po odstopu njenega dotedanjega direktorja - dali zaposleni v agenciji. Z namenom, da se omenjene nepreverjene informacije ne bi politizirale prek medijev, je bil sklep o ustanovitvi delovne skupine označen s stopnjo tajnosti. Vendar pa vlada, po besedah njenega predsednika, nima nobenih zadržkov tovrstno odločitev tudi javno pojasniti, zaradi česar je bila stopnja tajnosti umaknjena, pred tem pa je bil sklep o oblikovanju skupine posredovan tudi predsedniku Komisije Državnega zbora RS za nadzor nad obveščevalno varnostnimi službam. Tako oblikovana delovna skupina ima pet nalog: da oceni ustreznost zakonskih podlag za delo agencije; da preveri zakonitost dela agencije; da pregleda finančno materialno poslovanje agencije; da preveri zakonitost in smotrnost ravnanja z arhivskimi gradivi, s katerimi razpolaga agencija in da oblikuje predlog možnih organizacijskih in drugih sprememb za izboljšanje dela agencije. »Vlada bo obravnavala poročilo te delovne skupine, ko bo pripravljeno. Pristojnosti skupine so natančno določene in so v okviru pooblastil, ki jih ima vlada. Slovenska obveščevalno varnostna agencija je vladna služba, če kdo, potem ima vlada pristojnost, da te stvari pregleda,« je svoj odgovor zaključil premier Janez Janša.

Nazaj na seznam
|
Na vrh