Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.03.2007
Premier Janez Janša: Brez vztrajanja in poguma dr. Pučnika morda ne bi bilo slovenske države

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je kot uvodni govornik danes nastopil na simpoziju z naslovom »Kultura in politika«, posvečenega spominu na dr. Jožeta Pučnika.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

V svojem nagovoru je posebej izpostavil pomen, ki ga je dr. Jože Pučnik imel pri nastanku samostojne Slovenije. »Brez njegovega vztrajanja in poguma morda ne bi bilo danes slovenske države, ali pa ne bi bila takšna, ali pa bi zanjo plačali bistveno večjo ceno,« je dejal. Dodal je še, da je dr. Pučnik tudi danes, kljub temu, da mu ni bilo dano dočakati vseh sprememb, katerim smo priče, med Slovenci prisoten na drugačen način. »Ne samo v imenu inštituta, ne samo v poimenovanjih ali v citatih, ki jih bomo navajali v naših nastopih. Prisoten je z zaznamovanjem vsega tega, kar danes živimo.«

 

Ob tem se je spomnil misli dr. Pučnika, da je pomembno vztrajati, saj že to, da nekdo vztraja v nekem spoznanju tudi takrat, ko je v manjšini in je vse proti njemu, samo po sebi spreminja stvari. »V njegovem življenju je žal tudi veliko kar dolgih obdobij, ko je bila ta vztrajnost, lahko bi rekli, trma v neki moralni drži, edina satisfakcija, ki jo je imel,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Opozoril je tudi, da je njegova moralna drža doživela zelo malo zadovoljstva, saj tudi takrat, ko je prišlo za Slovence zgodovinsko darilo v obliki osamosvojitve in demokratizacije, njegova vloga ni hotela biti priznana. »Spomnim se številnih knjig in publikacij, ki so izhajale po slovenski osamosvojitvi. Skoraj kot po nekem dogovoru v vseh teh publikacijah nismo praktično nikoli našli slike dr. Jožeta Pučnika. Kljub temu, da je bil poleg vsega moralnega vpliva in doprinosa k temu zgodovinskemu projektu Slovencev, tudi formalni predsednik politične koalicije, ki je Slovenijo osamosvojila,« dejal in o tem poudaril, da se mu je glede tega godila velika krivica.

 

Po besedah premiera Janeza Janše dr. Jože Pučnik nikoli ni osebni prestiž postavljal pred ideale, za katere se je boril. V njegovi besedi in v njegovi trdni veri v to, da bo projekt uresničitve plebiscitne odločitve Slovencev uspel, je bilo moč velikokrat najti oporo - še zlasti junija leta 1991, ko je bila odločitev na najusodnejši preizkušnji, je dejal.

 

Premier je ob zaključku svojega nagovora izrazil priznanje Inštitutu dr. Jožeta Pučnika za pripravo simpozija ter upanje, da bo novo nastalemu inštitutu uspelo zapolniti praznino - dolg do vloge dr. Jožeta Pučnika.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh