Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
25.03.2007
Premier Janez Janša: Najmočnejše orožje Evropske unije za reševanje dilem je bil in bo kompromis

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes sklenil svojo udeležbo na neformalnem vrhu predsednikov vlad in držav članic Evropske unije v Berlinu. Osrednja pozornost srečanja je bila namenjena sprejemu Berlinske deklaracije ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Evropska unija je, po mnenju slovenskega premiera Janeza Janše, v petdesetih letih naredila velik napredek in obenem vseobsežno vplivala na pozitiven razvoj evropskega kontinenta ter tudi širše. Dejal je, da se Evropska unija danes srečuje s številnimi izzivi, vendar pa je ob tem spomnil, da je bilo v preteklosti podobno. »Če problemov in izzivov ne bi bilo, tudi institucije Evropske unije ne bi bile potrebne. Večina ključnih dilem, s katerimi se je Evropa srečevala zadnjega pol stoletja, je bilo razrešenih z najmočnejšim političnim orožjem – kompromisom.« Izrazil je tudi zadovoljstvo, da se ta tradicija ohranja tudi danes, saj je bila na tokratnem srečanju osrednja pozornost namenjena prav pomenu kompromisa glede novega temelja Evropske unije.

 

»Dejstvo je, da nerešeno vprašanje evropske ustavne pogodbe vpliva na vse. Popolnoma jasno je, da zelo pomembna politika Evropske unije - širitvena politika, ne more iti naprej niti z enim korakom, dokler ni novega institucionalnega temelja,« je poudaril in dodal, da je to dejstvo za Slovenijo še posebej pomembno.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ocenil je, da se stališča večine držav članic razvijajo v pozitivno smer – smer iskanja kompromisa. »Po določenem premisleku se pripravljenost povečuje. Povečuje se tudi pripravljenost v tistih državah, ki evropske ustavne pogodbe niso ratificirale. Deloma tudi tam, kjer je prišlo do neratifikacije oziroma zavrnitve ratifikacije na referendumu,« je dejal in ob tem menil, da obstajajo realne možnosti, da bi do novega institucionalnega temelja prišlo še pred evropskimi volitvami leta 2009.

 

Magnetogram novinarske konference predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh