Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.03.2007
Premier Janez Janša sprejel vodjo nepovezanih poslancev Mateja Lahovnika

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je po današnjem srečanju z vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Matejem Lahovnikom poudaril, da formalne širitve Partnerstva za razvoj ne bo. Ne samo zaradi stališč Mateja Lahovnika, temveč tudi zaradi pomislekov nekaterih drugih predsednikov strank, ki sodelujejo v Partnerstvu, ter dejstva, da projekt prehaja v zaključno fazo.


(Foto: Bobo)


Po besedah premierja je pred strankami, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj, še en trd oreh - to je reforma trga dela. Usklajevanja na tem področju so se že začela, zato bi ponovno podpisovanje sporazuma ter dogovarjanje o nadaljnjem delu vzelo preveč časa. Tako sta se po njegovih besedah dogovorila, da se ta projekt skuša s poslansko skupino nepovezanih poslancev usklajevati posebej. "S tega vidika je dosežen produktiven kompromis," je dejal premier.


Pogovarjala sta se tudi o projektih, ki jih vlada skuša usklajevati z vsemi parlamentarnimi strankami oziroma z vsemi poslanskimi skupinami. To so projekti, ki v Državnem zboru RS zahtevajo dvotretjinsko večino, ali pa so takšne narave, da presegajo aktualno delitev med pozicijo in opozicijo. »Na prvem mestu je pokrajinska zakonodaja, ki se deloma sprejema s dvotretjinsko večino in ki jo bomo usklajevali, tako kot z ostalimi parlamentarnimi strankami, tudi s samostojno poslansko skupino. Naša ambicija je tudi, da rešimo vprašanje tako imenovanih izbrisanih z ustavnim zakonom,« je dejal premier. Po njegovem mnenju je poslanska skupina nepovezanih poslancev nekakšen nov dejavnik, zato je premier napovedal, da bo vlada naredila še en poskus z vsemi parlamentarnimi strankami oziroma poslanskimi skupinami, da bi dosegla potrebno soglasje.


Sem pa sodijo tudi vprašanja, povezana s pripravami Slovenije na predsedovanje Evropski uniji in potrebna soglasja ter zavezništva v času samega predsedovanja. Po sprejetju deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije institucijah EU bo premier Janez Janša vsem parlamentarnih strankam oziroma poslanskim skupinam poslal vabilo na sestanek z osnutkom dogovora o sodelovanje v času priprav na predsedovanje Evropski uniji. Na tem sestanku naj bi zbližali stališča glede rešitev, za katere je potrebno dvotretjinsko soglasje, poleg tega pa bi spregovorili tudi o odnosih s Hrvaško. »Vlada se želi izogniti korakom, ki bi lahko situacijo poslabšali,« je dejal premier in dodal, da je za to potrebna čim večja stopnja soglasja parlamentarnih dejavnikov.

Nazaj na seznam
|
Na vrh