Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
28.03.2007
Premier Janez Janša z nizozemskimi sogovorniki predvsem o evropskih temah

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes mudil na delovnem obisku v Kraljevini Nizozemski. Obisk je bil namenjen predvsem nadaljnji krepitvi medsebojnega sodelovanja, zlasti političnega dialoga na visoki ravni, kar je še posebej pomembno v luči priprav na slovensko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.

 

Premier Janez Janša v pogovoru z nizozemskim predsednikom vlade Janom Petrom Balkenendejem (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša in nizozemski ministrski predsednik Jan Peter Balkenende sta ob tej priložnosti izmenjala poglede na dvostransko sodelovanje med državama. Strinjala sta se, da so odnosi med državama, vse od njihove vzpostavitve, katere 15. obletnico obeležujemo ravno v teh dneh, zelo dobri in prijateljski. Slovenija izjemno ceni pomoč in podporo, ki ji jo je Nizozemska nudila pri vključevanju v evro-atlantske integracije. »Danes smo oboji v Evropski uniji in NATO, povezujejo pa nas tudi številni drugi skupni interesi,« je ob tem dodal predsednik vlade Janez Janša.

 

»Gospodarsko sodelovanje med državama je dobro, saj zunanjetrgovinska menjava znaša skoraj 1 mrld €, medtem ko je Nizozemska na tretjem mestu po številu investicij v slovensko gospodarstvo,« je poudaril premier Janez Janša, ter dodal, da sta z nizozemskim kolegom soglašala, da tudi za vnaprej obstajajo dobre priložnosti za krepitev dvostranskega sodelovanja. Ob tej priložnosti je tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak s svojo nizozemsko kolegico podpisal sporazum med Republiko Slovenijo in Kraljevino Nizozemsko o vzajemnem koriščenju zalog nafte in naftnih derivatov.

 

Premier Janez Janša se je srečal tudi s predsednico nizozemskega Senata Yvonne Timmerman-Buck in predsednico Predstavniškega doma nizozemskega parlamenta Gerdi Verbeet (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Osrednja pozornost na pogovorih, tako s predsednikom vlade Balkenendejem kot tudi v parlamentu, je bila namenjena evropskim temam. Slovenija, po besedah premiera, zelo ceni nizozemsko pomoč v procesu slovenskih priprav na predsedovanje Evropski uniji. Med ključnimi vprašanji, ki bodo na dnevnem redu slovenskega predsedstva, je izpostavil predvsem institucionalno krizo, v kateri se je Evropska unija znašla po zavrnitvi ustavne pogodbe v nekaterih državah članicah. Premier je Janez Janša je ob tem povedal, da ima Slovenija do tega vprašanja, kljub temu, da je med prvimi ratificirala evropsko ustavno pogodbo, realističen pristop. Z nizozemskim predsednikom vlade sta se strinjala o nujnosti kompromisa, pri čemer je veliko odvisno od napredka, ki bi ga lahko prineslo junijsko zasedanje Evropskega sveta, v kolikor želimo najti rešitev pred volitvami v Evropski parlament leta 2009. »Tako bi prihodnje volitve v Evropski parlament potekale v bistveno bolj pozitivnem vzdušju,« je dejal slovenski premier.

 

Med drugimi prednostnimi nalogami, ki bodo najverjetneje na dnevnem redu slovenskega predsedstva, je premier Janez Janša, izpostavil predvsem pregled uresničevanja ciljev iz Lizbonske strategije, veliko pozornost pa bo Slovenija tudi namenila vprašanju nadaljnje širitve povezave in Evropski sosedski politiki. Pri tem je poudaril pomen evropske perspektive za države Zahodnega Balkana. Z nizozemskim predsednikom vlade sta se strinjala, da je pri tem potreben individualni pristop v odnosu do vsake države, ki morajo dosledno izpolnjevati zahtevane kriterije. Med prednostne naloge, po besedah predsednika slovenske vlade, Slovenija uvršča tudi vprašanje medkulturnega dialoga, kjer ima naša država tudi določene pobude. Ena izmed teh je ustanovitev Sredozemske univerze, za sedež katere kandidira tudi Slovenija. S tem bi prišlo do večje izmenjave študentov in profesorjev iz številnih držav in kultur Sredozemlja, kar bi pomembno pripomoglo k preseganju nekaterih umetno ustvarjenih razlik, je še dejal predsednik vlade.

 

Slovenska delegacija pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše se je v okviru obiska srečala tudi s predsednico nizozemskega Senata Yvonne Timmerman-Buck in predsednico Predstavniškega doma nizozemskega parlamenta Gerdi Verbeet, kjer sta med evropskimi temami prevladovali reševanje vprašanja skupnega institucionalnega temelja Evropske unije ter širitvena politika Unije. Omenjenim vprašanjem je bila namenjena tudi večina pozornosti pogovora premiera Janeza Janše s člani parlamentarnega Odbora za evropske zadeve in Odbora za zunanje zadeve.

Nazaj na seznam
|
Na vrh