Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.04.2007
Premier Janez Janša: Slovenijo in Grčijo povezujejo številni skupni interesi

»Slovenijo in Grčijo povezujejo zelo dobri dvostranski odnosi ter sorodni pogledi na številna evropska vprašanja,« je bila ena izmed osrednjih misli prvega dne uradnega obiska predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše v Atenah, do katerega prihaja ravno v času, ko državi obeležujeta 15. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik grške vlade Costantinos Karamanlis (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premiera Janeza Janšo ob tej priložnosti spremljajo še minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter več kot sedemdeset-članska delegacija slovenskih gospodarstvenikov.

 

Na pogovorih s svojim gostiteljem, predsednikom Vlade Helenske republike Costantinosom Karamanlisom sta sogovornika pregledala dvostransko sodelovanje med državama, pri čemer sta posebno pozornost namenila možnostim za njegovo okrepitev. Slovenski premier je ob tem povedal, da je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Grčijo trenutno relativno skromno in omejeno predvsem na trgovino. Ta je neuravnotežena, saj je v lanskem letu veliko večino od skupne vrednosti medsebojne menjave predstavljal uvoz goriv iz Grčije. Prav tako so, po njegovih besedah, neuravnoteženi investicijski tokovi med državama. Pri tem pa so vzpodbudni pozitivni trendi, zlasti na področju storitev, kjer državi beležita več kot 12% rast, in katere obseg je v lanskem letu znašal 44 mio €.

 

Z namenom nadaljevanja tovrstnih trendov in tudi krepitve le teh - slednjim je tudi namenjen tokratni obisk delegacije Vlade Republike Slovenije - bo, poleg slovensko-grške poslovne konference ter individualnih srečanj med gospodarstveniki z obeh strani, ob tej priložnosti potekala tudi prireditev »Slovenski dnevi v Atenah«. Namen te je, po besedah predsednika vlade, širša predstavitev Slovenije ter priložnosti za medsebojno sodelovanje, tako na področju gospodarstva, turizma in tudi drugih področjih. Slovenska stran je ob tej priložnosti izrazila interes za sodelovanje na področju transportnih povezav, zlasti v pomorskem in letalskem prometu.

 

Ob tej priložnosti sta ministra mag. Vizjak in dr. Rupel podpisala tri dvostranske sporazume (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Nove možnosti za sodelovanje pa, po prepričanju predsednika vlade Janeza Janše, predstavljajo tudi danes podpisani dvostranski sporazumi. Tako so bili ob tej priložnosti podpisani Memorandum o sodelovanju na področju hidrografije, Memorandum o sodelovanju na področju turizma ter Memorandum o sodelovanju v okviru Atenskega večnacionalnega koordinacijskega centra za pomorski transport in Tehnični sporazum o izvajanju tega memoranduma.

 

Za Slovenijo bodo posebej dragocene grške izkušnje pri predsedovanju Evropski uniji, saj je Grčija le tej doslej že štirikrat predsedovala, je dejal premier Janez Janša in dodal, da tudi sicer državi povezujejo podobna stališča do vprašanj, ki so na dnevnem redu povezave. To velja tudi ko gre za razprave o možnih rešitvah institucionalne krize, v kateri se trenutno nahaja Evropska unija. »V tem pogledu oboji podpiramo prizadevanja nemškega predsedstva,« je še dejal.

 

Slovenski in grški premier na novinarski konferenci (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Sorodna stališča pa družijo državi tudi, ko gre za vprašanje približevanja držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. »Strinjamo se, da je potrebno prostor, ki se na evropskem zemljevidu nahaja med obema našima državama, vključiti v Evropsko unijo. Vendar pa pri tem zagovarjamo stališče, da je pristop možen le ob izpolnjevanju kriterijev,« je dejal slovenski premier. V tej luči si obe državi prizadevata za stabilnost in razvoj celotne regije. Ob tem je predsednik vlade Janez Janša izpostavil tudi možnosti za skupne projekte na področju Zahodnega Balkana, zlasti na področju energetike, kjer Grčija zaseda vodilno mesto v regiji.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in predsednik stranke PASOK George Papandreu (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je v okviru obiska sestal tudi z vodjo opozicijske stranke PASOK Georgeom Papandreouom. Sogovornika sta govorila predvsem o aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu s posebnim poudarkom na Kosovu, dotaknila pa sta se tudi položaja na Bližnjem vzhodu.

 

Popoldne se je predsednik vlade Janez Janša udeležil slovenske-grške poslovne konference z naslovom »Slovenija - vaša nova partnerica v evro coni«, na kateri so sodelovali gospodarstveniki obeh držav. V svojem uvodnem nagovoru je premier Janez Janša poudaril, da tako številčna in raznolika delegacija, ki spremlja tokratni obisk potrjuje dejstvo, da interes slovenskega gospodarstva presega dejansko raven sodelovanja z grškimi partnerji. Posebej je izpostavil slovenski interes za grške naložbe, pri čemer je med prednostmi, ki jih ponuja Slovenija izpostavil zlasti geografsko lego, razvito infrastrukturo, visoko stopnjo kakovosti življenja, izobraženo delovno silo ter široko mrežo poslovnih stikov v regiji. Naložbeni tokovi med državama so trenutno dokaj skromni in skupaj dosegajo 5 mio €. Nove priložnosti, po mnenju premiera, odpira tudi nadaljnja privatizacija gospodarstva. Prav tako slovenska vlada pozdravlja interes med partnerji z obeh strani, da izkoristijo potencial novih prometnih poti, ki bi obe gospodarstvi logistično še tesneje povezali. Obe državi imata visoke gospodarske ambicije tudi na področju Zahodnega Balkana, ki jih vsaka zase uspešno uresničujeta. Zato bi bilo, po besedah predsednika vlade, smiselno preučiti možnosti skupnega nastopa, saj bi bili z združenimi močmi rezultati lahko še boljši.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je tudi nagovoril udeležence otvoritvenega dela slovensko-grške poslovne konference (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša se je zvečer udeležil tudi slovesne otvoritve prireditve »Slovenski dnevi v Atenah«. Gre za največjo gospodarsko, kulturno, kulinarično in turistično promocijo Slovenije v Grčiji doslej, ki sovpada z uradnim obiskom slovenske delegacije bo tako potekala od 23. do 29. aprila 2007.


Jutri pa se bo premier najprej sešel s predsednikom države Karolosom Papouliasom, predsednico parlamenta Anni Psarouda-Benaki ter županom Aten Nikitasom Kaklamanisom.

 

Govor predsednika Vlade RS na poslovni konferenci

Nazaj na seznam
|
Na vrh