Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
24.04.2007
Premier Janez Janša zaključil uradni obisk v Grčiji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je drugi dan svojega uradnega obiska v Grčiji, kjer ga spremljata minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel in minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter več kot sedemdesetčlanska delegacija slovenskih gospodarstvenikov, srečal še s predsednikom Helenske republike Karolosom Papouliasom, predsednico grškega parlamenta Anni Psarouda-Benaki, ter županom Aten Nikitasom Kaklamanisom.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in predsednik Helenske republike Karolos Papoulias (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Na sprejemu predsednika vlade Janeza Janše pri predsedniku republike Karolosu Papouliasu je beseda tekla o evropskih temah, pri čemer je bila posebna pozornost namenjena reševanju institucionalne krize, v kateri se trenutno nahaja Evropska unija. Precej časa pa je bilo namenjenega tudi področju Zahodnega Balkana, kjer imata obe državi velik interes - tako politični kot gospodarski. »Pri tem želimo s političnega vidika prispevati kolikor je mogoče, da se ta regija stabilizira in tudi dejansko postane regija napredka, kjer se njeni prebivalci ukvarjajo s prihodnostjo in ne s preteklostjo,« je dejal premier Janez Janša. »Z gospodarskega vidika pa je interes tako Slovenije kot Grčije neposreden, ter se odraža tudi v številu ustanovljenih podjetij.« Slovensko gospodarstvo je v tej regiji ustanovilo preko 1000, grško pa preko 3500 podjetij, ter tako skupaj ustvarilo preko 200.000 delovnih mest. »To so tiste ključne stvari, ki jih prebivalci te regije potrebujejo, da se obrnejo k prihodnosti in da bodo deležni sadov gospodarskega napredka,« je dejal slovenski premier ter dodal, da le to ni mogoče brez tujih investicij in brez pomoči gospodarstva - predvsem iz držav, ki mejijo na omenjeno regijo in razmere v njej najbolj poznajo. »Ravno v tem vmesnem prostoru med Slovenijo in Grčijo leži največji izziv našega skupnega sodelovanja.«

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in župan Aten Nikitas Kaklamanis (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Na srečanju premiera Janeza Janše z županom grškega glavnega mesta Nikitasom Kaklamanisom je bil izražen velik interes, da se sodelovanje med pobratenima Ljubljano in Atenami v prihodnje še okrepi. Grški gostitelj je ob tej priložnosti predsedniku slovenske vlade podelil naziv častnega meščana, kar je, po besedah premiera Janeza Janše, posebna čast, saj gre za mesto, ki je zibelka zahodne civilizacije.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in predsednica Parlamenta Helenske republike Anni Psarouda-Benaki (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Pogovor predsednika vlade Janeza Janše v grškem parlamentu je bil v precejšnji meri posvečen prizadevanjem za ustanovitev Sredozemske univerze. Predsednica parlamenta Anni Psarouda-Benaki, ki je tudi trenutno predsedujoča Evromediteranski parlamentarni skupščini, je pobudo, da bi Slovenija gostila enega izmed sedežev omenjene ustanove, podprla. Predsednik vlade je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je ta slovenska pobuda doslej dobila že dokaj široko podporo, kar je še posebej pomembno v luči začetka leta medkulturnega dialoga, ki sovpada s slovenskim predsedovanjem Evropski uniji prihodnje leto.

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša med polaganjem venca ob Spomenik neznanemu junaku (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

V okviru uradnega obiska v Grčiji je premier Janez Janša položil tudi venec k Spomeniku neznanemu junaku.

Nazaj na seznam
|
Na vrh