Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.04.2007
Premier Janez Janša: Ob legitiminih političnih razlikah bodimo Slovenci povezani v temeljnih vrednotah

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je v svojem današnjem slavnostnem govoru na osrednji državni slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju na Rogli poudaril, da je potrebno najprej biti Slovenec in šele na to vse ostalo, saj slovenstvo ne sme biti podrejeno ideološkim političnim opredelitvam »Če imamo svojo domovino radi, potem ne more biti dilem glede temeljne lestvice državljanskih vrednot,« je še dejal.


(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)


»Slovenci imamo na svojo preteklost zelo različne, včasih celo nasprotujoče si poglede. Glede dejstva, da so nas hoteli okupatorji leta 1941 kot narod izničiti, pa smo si zelo enotni. Enake poglede imamo tudi na tisto, kar se je dogajalo z našimi rojaki pod fašistično in nacistično vladavino v našem zamejstvu,« je dejal premier Janez Janša.


»Biti svoboden narod, enakopraven drugim in nobenemu podrejen, so bila načela slovenske upornosti v zadnjih stoletjih,« je poudaril predsednik Vlade Republike Slovenije. Slovenci smo tako, kot vsi ostali narodi, iskali tudi boljše in človeka vrednejše življenjske pogoje, več kruha, pa tudi več svobode, pri čemer sta bila, po besedah premiera Janeza Janše, slovenska narodnost in slovenski jezik temeljni načeli iskanja skupinske narodne prihodnosti.


Opozoril je tudi na dejstvo, da danes še vedno razpravljamo o tem, ali je za Slovence še naprej smiselno ločevanje in delitve, ali pa bomo najprej državljani Republike Slovenije v Združeni Evropi in šele potem kakorkoli drugače opredeljeni. »Politično razlikovanje, politične razlike so rezultat kulturnega in civilizacijskega razvoja vsake družbe in niso same po sebi nič tragičnega. Ključno pa je vprašanje osebnih in družbenih prioritet,« je še dejal.


Poudaril je, da je združevanje s cilji hitrejšega napredka pa tudi večje socialne povezanosti Slovenije  državljanski in ne politični cilj. »Zelo narobe je, kadar svojo politično prihodnost še vedno vidimo v nepomirljivi slovenski politični razcepljenosti,« je še menil predsednik vlade. »Čas je, da tudi Slovenci v tem pogledu odrastemo in s skupnimi močmi izkoristimo lepe priložnosti, ki jih je usoda namenila ravno sedaj živečim generacijam.«

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh