Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
10.05.2007
Premier Janez Janša v Zagrebu na 10. sestanku predsednikov držav in vlad članic Procesa za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi

Predsednik Vlade RS Janez Janša se bo na posebno povabilo predsednika Vlade Republike Hrvaške Iva Sanaderja, ki trenutno predseduje Procesu sodelovanja držav Jugovzhodne Evrope (SEECP), udeležil sestanka predsednikov vlad in držav SEECP, ki bo potekal 10. in 11. maja 2007 v Zagrebu. Republika Hrvaška je na vrhunski sestanek poleg predsednikov držav in vlad članic SEECP povabila tudi visoke predstavnike EU ter predsednike držav in vlad držav donatork.

 

Vrh v Zagrebu bo potrdil prenovo sheme regionalnega sodelovanja na območju Jugovzhodne Evrope, ki jo narekuje povečano lastništvo držav v regiji nad procesi, usmerjenimi v evroatlantske povezave. Pod okriljem SEECP bo tako naloge, ki jih je doslej opravljalo Regionalno omizje Pakta stabilnosti za JVE, postopoma prevzemal novoustanovljeni Regionalni center za sodelovanje (RCC). Slovenija, že doslej med najbolj aktivnimi članicami Pakta stabilnosti, podpira reformo regionalnega sodelovanja in je že napovedala donacijo za novoustanovljeni RCC.

 

Predsedniki vlad in držav članic SEECP bodo na sestanku imenovali prvega generalnega sekretarja RCC in sprejeli odločitev o stalnem sedežu Sekretariata RCC. Na sestanku naj bi visoki udeleženci iz držav SEECP sprejeli še Zagrebški zaključni dokument, Zagrebško deklaracijo in podpisali Protokol listine o dobrososedskih odnosih, stabilnosti, varnosti in sodelovanju v JVE.

 

Udeležba premiera Janeza Janše na vrhu SEECP v Zagrebu je izraz nadaljnje in kontinuirane zavzetosti Slovenije za regijo JVE, posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici 2008. Takrat namerava Slovenija, skupaj z naslednjo predsedujočo v SEECP Bolgarijo, ustrezno zaznamovati inavguracijo Regionalnega sveta za sodelovanje, predvidoma v mesecu februarju.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo v četrtek zvečer udeležil uradne večerje, ki jo bo gostil hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader, v petek dopoldne pa bo sodeloval na plenarnem zasedanju predsednikov vlad in držav SEECP. Ob robu vrhunskega sestanka naj bi se premier Janez Janša na pobudo sogovornika srečal tudi z Brankom Crvenkovskim, predsednikom Republike Makedonije.

 

Program predsednika Vlade RS

 

Četrtek, 10. maj 2007 

20:30

uradna večerja, ki jo za vodje delegacij in ostale vabljene prireja predsednik Vlade Republike Hrvaške Ivo Sanader

 

Lokacija: Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb

 

 

Petek, 11. maj 2007

9:00

delovno srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše s predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim

 

Lokacija: Dvorana Jelenovac, Hotel Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb

   

10:15(predvidoma)

izjava predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše za slovenske medije

 

Lokacija: Hotel Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb

 

11:00

otvoritev 10. srečanja predsednikov držav in vlad držav članic Procesa za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi

 

Lokacija: Kristalna dvorana, Hotel Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb

 

sledi

nagovor predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše na 10. srečanju predsednikov držav in vlad držav članic Procesa za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi

 

Lokacija: Kristalna dvorana, Hotel Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb

 

Nazaj na seznam
|
Na vrh