Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.05.2007
Premier Janez Janša na mednarodnem WDR Evropa Forumu

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes v Berlinu sodeloval na mednarodni konferenci vodilnih evropskih politikov WDR Evropa Forum pod naslovom "Globalizacija Evrope - v katero smer je Evropska unija namenjena?". Kot je po koncu dejal premier je bil njegov nastop dodatno motiviran z dejstvom, da bo podoben dogodek organiziran tudi prihodnje leto, v času slovenskega predsedovanja, v Ljubljani.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

V današnji razpravi so sodelovali še zvezni kancler Republike Avstrije dr. Alfred Gusenbauer, Franz Müntefering, namestnik nemške zvezne kanclerke ter minister za delo in socialne zadeve in Matthias Wissmann, predsednik Odbora za evropske zadeve v parlamentu Zvezne republike Nemčije. Udeleženci so govorili o aktualnih izzivih, ki so pred Evropsko unijo ter tako največ časa namenili rešitvi institucionalne krize in obetih za junijski evropski vrh. Izmenjali pa so tudi stališča do evropskega socialnega modela ter prihodnosti povezave, ki se sooča z izzivi globalizacije.

 

Premier Janez Janša je glede neratificirane evropske ustavne pogodbe poudaril, da je želja Slovenije, da do začetka reševanja tega vprašanja pride junija letos. Ne želimo pa, da bi se vprašanja, glede v konvenciji usklajene ustavne pogodbe, ponovno odpirala. Po njegovem prepričanju bi namreč to onemogočilo rešitev v nekem realnem času oziroma v obdobju do evropskih volitev leta 2009. Izrazil je interes, da se iz predloga evropske ustavne pogodbe, s katero vsebino so se ob koncu medvladne konference strinjale vse države, ohrani čim več. »Glede na to, da je Slovenija celotno vsebino ratificirala, je to razumljiva želja, hkrati pa je to tudi stališče večine držav članic Evropske unije, saj je večina tudi ratificirala evropsko ustavno pogodbo,« je dejal predsednik vlade.

 

V razpravi, v kateri so sodelovali predstavniki t.i. starih in novih držav članic, je do neke mere prišel do izraza nekoliko drugačen pogled na aktualne izzive, s katerimi se sooča Evropska unija. »Z vidika Slovenije je trenutno stanje manj problematično, glede na to, da je članstvo v Evropski uniji za nas nov izziv, da smo vstopili v evro območje in smo tik pred vstopom v schengensko območje. Tako to v Sloveniji ne pušča vtisa, da bi bila EU v nekakšni stagnaciji,« je poudaril premier. Dodal je, da pa je pogled ustanoviteljic in držav, ki so v Evropsko unijo vstopile že pred časom, nekoliko drugačen. Te namreč vidijo v trenutnem dogajanju predvsem zastoj in zato tudi pričakujejo konkretne rešitve. Udeleženci foruma so se strinjali, da je Evropska unija danes drugje, kot je bila pred 20. leti ter da so globalne okoliščine spremenjene. Dejstvo je tudi, da je Evropska unija bistveno večja in tudi bolj komplicirana in so zaradi tega potrebne drugačne rešitve.

 

Takšni različni pogledi so se po besedah predsednika vlade pojavljali v vseh razpravah o različnih vidikih prihodnosti EU, kjer sodelujejo sogovorniki iz t.i. novih in starih držav članic. Vendar je po njegovem mnenju to popolnoma normalno, saj je bogastvo Evropske unije tudi soobstoj različnih praks, različnih pogledov in s tem tudi medsebojna konkurenčnost znotraj EU, na podlagi česar se lahko izbira najboljše rešitve.

Nazaj na seznam
|
Na vrh