Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
09.05.2007
Premier Janez Janša: Koalicija uspešno uresničuje koalicijsko pogodbo

Predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so se danes sešli na sestanku, na katerem so pregledali uresničevanje koalicijske pogodbe s poudarkom na uresničevanju ukrepov gospodarskih in socialnih reform. Kot je po sestanku poudaril predsednik vlade Janez Janša, so koalicijski partnerji soglašali, da koalicija uspešno uresničuje koalicijsko pogodbo.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Na sestanku so se koalicijski partnerji seznanili z oceno in statistiko realizacije 702 konkretnih nalog, ki izhajajo iz koalicijske pogodbe. Skoraj polovica teh nalog je realiziranih, okrog 40 % jih je v realizaciji, ostale naloge pa zapadejo v realizacijo do konca letošnjega leta, nekaj tudi v naslednjem letu. Govorili so tudi o realizaciji ključnega dela koalicijske pogodbe, ki se nanaša na ukrepe za modernizacijo Slovenije in uresničevanje Strategije razvoja Slovenije. »Koalicija se je seznanila z ocenami reformnih hitrosti in razvoja, ki jih pripravljajo Evropska komisija, Svetovna banka in nekatere evropske poslovne inštitucije. Te dajejo Sloveniji oceno med štiri in pet, tako da se uvrščamo v vrh evropskih držav, glede na hitrost izvedbe potrebnih ukrepov za realizacijo Lizbonske strategije. Koalicija je s to oceno zadovoljna,« je dejal premier.

 

V nadaljevanju pa je beseda tekla tudi o nekaterih drugih odprtih vprašanjih, ki so predvsem vezana na novo geometrijo v državnem zboru po razpadu največje opozicijske stranke in zaradi česar je bilo v zadnjem času tudi nekaj zapletov. »Koalicija je enotna, da je potrebno ta odprta vprašanja rešiti v skladu s poslovnikom državnega zbora, pripravljeni pa smo tudi na njegovo spremembo, s katero bi opoziciji zagotovili večino v nadzornih telesih državnega zbora,« je poudaril premier. V skladu z današnjim dogovorom bo takšen predlog tudi vložen v proceduro, predsednik vlade pa je izrazil prepričanje, da bo sprejet hkrati z ostalimi spremembami poslovnika, ki so že v zaključni fazi usklajevanja.

 

Po besedah premierja bo potrebno v poslovniku rešiti tudi zakonodajno in nadzorno funkcijo, ki ju imajo hkrati nekatera delovna telesa. To je namreč v zadnjem času povzročalo vrsto razhajanj in težav. »Kar se tiče same nadzorne funkcije, nihče v koaliciji nima nikakršnih problemov v zvezi s tem, da se realizira princip, po katerem bo imela opozicija v nadzornih delovnih telesih tako vodenje kot tudi večino,« je bil odločen premier. Dodal je, da je bila to zahteva večine današnjih koalicijskih strank, ko je sedanja opozicija še predstavljala večino. »Takratne stranke koalicije niso bile pripravljene prisluhniti tem predlogom za spremembo poslovnika. Zdaj, ko je situacija obrnjena, je sedanja koalicija pripravljena to narediti, tako da se vzpostavijo in tudi formalizirajo določeni demokratični standardi, ki bodo veljali tudi naprej,« je zaključil predsednik vlade.

Nazaj na seznam
|
Na vrh