Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
11.05.2007
Premier Janez Janša: Države JV Evrope naj pogled iz preteklosti obrnejo v skupno evroatlantsko prihodnost

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je z nastopom na otvoritvenem delu zasedanja zaključil udeležbo na 10. srečanju predsednikov držav in vlad Procesa za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi v Zagrebu. V govoru je države v regiji pozval, naj pogled iz preteklosti obrnejo v skupno evroatlantsko prihodnost.

 

(Foto: Bobo)

 

Spomnil je na obljubo z vrha EU-Zahodni Balkan v Solunu 2003, kjer je bilo jasno potrjeno, da je prihodnost Zahodnega Balkana v EU. Od takrat se je razširjena EU približala Jugovzhodni Evropi, prav tako pa so države iz regije stopile korak bliže EU. Po besedah premierja Janše to dokazuje, da evropski projekt tudi v trenutku, ko išče odgovore za lastno prihodnost, ponuja številne priložnosti tako za članice, kandidatke kot tudi za države aspirantke. V nadaljevanju je povzel uspehe dosedanjega regionalnega sodelovanja in pozdravil prevzemanje odgovornosti držav iz regije v integracijskih procesih.

 

V zaključku je premier Janez Janša izpostavil vitalni interes Slovenije za stabilizacijo in razvoj Jugovzhodne Evrope. Poudaril je odločnost svoje lastne namere ter ciljev slovenske vlade, da Slovenija kot predsedujoča Evropski uniji v prvi polovici naslednjega leta še okrepi svoj prispevek za napredek regije. Pri tem računa tudi na sodelovanje prenovljene mreže regionalnega sodelovanja.

 

(Foto: Bobo)

 

Kot je ob robu srečanja v pogovoru z novinarji poudaril predsednik slovenske vlade, se je tega dogodka udeležil predvsem zato, ker bo v času slovenskega predsedovanja evropska perspektiva držav tiste regije, ki še niso članice Evropske unije, eno od slovenskih prioritete. To pa je bila tudi osrednja tema vseh pogovorov, ki jih je imel ob robu srečanja, tudi s predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim. 

 


Premier Janez Janša in predsednik Republike Makedonije Branko Crvenkovski (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Na novinarsko vprašanje o možnostih za skupno sejo slovenske in hrvaške vlade pa je dejal, da ta možnost obstaja, vendar je takšna seja smiselna le, če je možno na takšni seji premakniti nekatere stvari naprej. Tako bo v kratkem jasno ali bo skupno sejo možno organizirati še pred volitvami na Hrvaškem. Po besedah predsednika vlade so možnosti polovične.

 

Premier Janez Janša je iz Zagreba, skupaj s predsednikom Evropske komisije Barrosom in predsednikom Evropskega parlamenta Pöetteringom, odpotoval na neformalni vrh EU v portugalski Sintri.

 

Govor predsednika Vlade RS (angleško)

Nazaj na seznam
|
Na vrh