Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
13.05.2007
Premier Janez Janša po neformalnem vrhu EU v Sintri optimističen

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je od 11. do 13. maja 2007, na povabilo predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa, z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel, predsednikom portugalske vlade Joséjem Sócratesom ter predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom udeležil neformalnega vrha Evropske unije v Sintri na Portugalskem. Udeleženci srečanja so razpravljali o strateških prednostnih nalogah predsedujočega »Tria« in trenutnih aktualnih razmerah v Evropski uniji.

 

(Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Premier Janez Janša je po srečanju le to ocenil kot dobro priložnost za sproščeno izmenjavo pogledov o veliki večini vprašanj, ki so trenutno na dnevnem redu povezave. »Prepričan sem, da bo sproščeno ozračje, ki je bilo ustvarjeno na tem sestanku, pripomoglo k iskanju ustreznih rešitev na izzive, s katerimi se srečujemo,« je povedal ter obenem menil, da je tovrstno srečanje - ki utegne postati tradicionalno – korak naprej, potem, ko se je Evropa razširila.

 

V zvezi z iskanjem rešitve za trenutno institucionalno krizo je predsednik vlade izpostavil, da ima Slovenija dvojni interes, da se le ta najde čim prej - če je možno, že na junijskem zasedanju Evropskega sveta. »Prvič zato, ker smo del Evropske unije in kot del te skupnosti potrebujemo ustrezno rešitev. Drugič pa zato, ker bomo naslednje leto predsedovali skupnosti in bo ta naloga precej lažje izvedljiva, če imamo rešitev že na mizi,« je dejal. Ob tem je tudi ocenil, da se je nemško predsedstvo reševanja omenjenega problema lotilo na pravi način, kar je ohrabrujoče. »Kljub temu ostajamo realisti. Trudili se bomo za kar največji možni korak naprej. Če ne bo možno popolnoma izpeljati zadane naloge na junijskem vrhu, se bodo vsa naslednja predsedstva trudila poiskati najboljše možne rešitve,« je še dodal.


(Foto: Kristina Kosec/Bobo)


Pojasnil je tudi, da glede evropske ustavne pogodbe obstaja znotraj Evropske unije visoka stopnja soglasja o pomenu vsebine. »Kako se bo stvar imenovala, je manj pomembno,« je poudaril in dodal, da je na področju vsebine situacija bistveno boljša, kot je bila pred enim letom. »To ne pomeni, da ni razhajanj, vendar pa je v tem trenutku skoraj popolnoma transparentno, katera razhajanja so in kje je potrebno narediti dodatne napore.« Trenutne razmere je ocenil kot spodbudne: »Jaz sem seveda optimist, ni pa zaenkrat še nobenih garancij, da bo to dejansko sto-odstotno tudi uspelo.«

Nazaj na seznam
|
Na vrh