Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
14.05.2007
Premier Janez Janša zaključil uradni obisk na Poljskem

»Gospodarski razvoj v Sloveniji in Republiki Poljski ima pozitivne trende, kar spodbuja gospodarstvenike k optimizmu in pozitivno vpliva na konkretno sodelovanje,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša po pogovorih z gostiteljem, predsednikom poljske vlade, Jaroslawom Kaczyńskim. Na enodnevnem uradnem obisku v Varšavi je premierja spremljala močna, več kot 40-članska, delegacija slovenskih gospodarstvenikov.

 

Sprejem z vojaškimi častmi ob prihodu slovenskega premiera Janeza Janše v Varšavo (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Predsednika obeh vlad sta izmenjala mnenja o možnostih poglobitve dvostranskih odnosov ter krepitvi dialoga o skupnih evroatlantskih temah, oboje v znamenju slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta. Kot je po srečanju poudaril premier Janez Janša, Slovenija in Poljska delita skupno usodo znotraj evroatlantskih povezav. Državi imata mnoga enotna stališča, tudi ko gre za aktualna vprašanja institucionalne prihodnosti Evropske unije, usodo neratificirane evropske ustavne pogodbe, vprašanje širitve in nadaljnjega razvoja Evropske unije. »Podobno gledamo na krepitev vloge novih držav članic znotraj Evropske unije in tudi na dogradnjo evropske identitete po spremembah, ki smo jim bili priča in katerih najbolj konkreten rezultat je bila ravno največja oziroma zadnja širitev povezave leta 2004,« je dejal premier.

 

Premier Janez Janša in predsednik Vlade Republike Poljske Jaroslaw Kaczyński (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Ob priložnosti uradnega obiska predsednika slovenske vlade je bila organizirala tudi slovensko-poljska poslovna konferenca, ki jo je odprl minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak in so se je udeležili gospodarstveniki obeh držav. Poljska je namreč visoko na seznamu slovenskih partnerjev. 133,4 milijona evrov slovenskih naložb na Poljskem jo uvršča na peto mesto ciljnih trgov slovenskih naložb.

 

Premier Janez Janša in predsednik poljskega Senata Bogdan Borusewich (Foto: Kristina Kosec)

 

Na Poljskem je aktivnih približno 30 slovenskih oziroma slovensko-poljskih podjetij. Ta so v nekaterih panogah med vodilnimi na poljskem trgu in tudi v prihodnjem obdobju pričakujejo rast proizvodnje in prodaje. Narašča tudi blagovna menjava med državama (2005/2006: + 31,5%), ki je lani dosegla skoraj 800 milijonov evrov. Ob približno enakomerni rasti slovenskega uvoza (+27% glede na 2005) in izvoza (+34,6%) trgovinski presežek ostaja na slovenski strani. Skromnejša ostaja menjava storitev (2006: 63%), vendar je tudi na tem področju trend pozitiven (+26%).

 

Premier Janez Janša in predsednik Republike Poljske Lech Kaczyński (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Popoldne se je predsednik vlade Janez Janša sešel tudi s predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim. Oba sta se strinjala, da med državama poteka intenzivno gospodarsko in kulturno sodelovanje, krepi se tudi politični katalog. Govorila sta o vprašanju širitve NATO in EU ter potrdila zavezanost politike odprtih vrat, ob izpolnjevanju predpisanih pogojev. Ob tej priložnosti sta podprla tudi jasno evropsko perspektivo Hrvaške, Makedonije in drugih držav Zahodnega Balkana. Izmenjala sta še stališče do evropske ustavne pogodbe in prihodnosti EU ter govorila o prihodnjem statusu Kosova ter se ob tem zavzela za rešitev, ki bo okrepila stabilnost te regije.

 

Premier Janez Janša in predsednik poljskega Sejma Ludwik Dorn (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

 

Slovenskega premierja sta ob tej priložnosti sprejela še predsednik poljskega Sejma Ludwik Dorn ter predsednik poljskega Senata Bogdan Borusewich.

 

Predsednik vlade Janez Janša je položil tudi venec na grobnico neznanega junaka (Foto: Kristina Kosec/Bobo)

Nazaj na seznam
|
Na vrh