Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
17.05.2007
Premier Janez Janša na konferenci Svetovne banke o razvojni ekonomiji

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki se je danes na Bledu udeležil uvodnega dela Letne konference Svetovne banke o razvojni ekonomiji, je v svojem nastopu poudaril, da so dognanja stroke uspešna, ko nerazvitim dejansko pomagajo k hitrejšemu napredku in hitrejši gospodarski rasti.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)


Vloga zasebnega sektorja pri razvoju je, po besedah premiera, tema, ki je aktualna bolj kot kadarkoli doslej. »Za proces trajnostnega razvoja v nerazvitih državah in državah v razvoju so za hitre in obsežne izboljšave potrebni ekonomski, socialni, politični in institucionalni mehanizmi, ki morajo vključevati tako javni kot tudi privatni sektor.«

Naloga razvojne ekonomije je v iskanju odgovorov na vprašanje kako izboljšati življenjski standard ljudi v državah v razvoju in v nerazvitih državah. »Letna konferenca banke o razvojni ekonomiji je priložnost za številne razvojne ekonomiste, da predstavijo svoje poglede na probleme trajnostnega razvoja današnjega sveta,« je dejal predsednik vlade in izrazil zadovoljstvo, da se z organizacijo tokratne konference Bled postavlja ob bok Bruslju, Amsterdamu in Tokiu - prestolnicam, ki so konference gostile v zadnjih treh letih.

Premier je še poudaril, da je Svetovna banka gonilo razvoja ekonomske stroke na področju razvojne ekonomije na eni, istočasno pa tudi glavni vir finančne ter strokovne pomoči nerazvitim državam in državam v razvoju na drugi strani. »Čeprav so potrebe še vedno zelo velike in je pomoči skoraj vedno premalo, dosežki Svetovne banke od ustanovitve pa do danes govorijo sami zase. Organizacija, ki danes šteje 184 držav članic, je v veliki meri pripomogla, da so problemi na svetu kljub vsemu manjši.«

Poudaril je da se Slovenija danes nahaja v najboljšem ekonomskem položaju v svoji zgodovini. »Od nas se danes upravičeno pričakuje, da bomo s finančno pomočjo in z lastnimi izkušnjami ter znanjem pomagali drugim državam,« je še poudaril in dodal, da se zavedamo, da nas do uresničitve dolgoročnih ciljev čaka še veliko trdega dela. Revščina in socialna izključenost, po njegovih besedah, nista problem zgolj nerazvitih držav in držav v razvoju. »Revščino želimo v največji možni meri znižati oziroma odpraviti tudi v Slovenji in tudi tukaj so trendi v zadnjih letih zelo pozitivni,« je še dejal.


Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh