Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
22.05.2007
Premier v Velenju začel obisk v Savinjsko-šaleški regiji

Predsednik Vlade RS Janez Janša je z današnjim popoldanskim obiskom v Velenju pričel vnovičen obiska vlade v Savinjsko-šaleški regiji. Po dveh letih se tako vladna ekipa ponovno mudi v tem koncu Slovenije z namenom, da preveri kaj od dogovorjenega iz leta 2005 je bilo realizirano.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Premier se je najprej udeležil otvoritve Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC), ki je ena od enot Šolskega centra Velenje, vzgojno-izobraževalnega zavoda s skoraj 50-letno tradicijo, ki ga sestavlja pet srednjih šol in višja strokovna šola. MIC je rezultat ideje, razvite s pomočjo PHARE projekta, ob podpori ustanoviteljev - Ministrstva za šolstvo in šport ter Premogovnika Velenje. Pobudo o oblikovanju MIC je podpisalo tudi več kot 50 podjetij. Kompleks treh stavb obsega 6.531 m2, vrednost investicije znaša 7,5 mio EUR, Ministrstvo za šolstvo in šport pa je prispevalo kar 24% sredstev celotne investicije. MIC je primer dobrega sodelovanja med vlado, lokalno skupnostjo in gospodarstvom, saj gre za dezinvesticijo in investicijo v isti prostor, s pomočjo odkupa državnega premoženja. Od ideje do realizacije je minilo manj kot leto, MIC pa je tudi prva ustanova v Sloveniji, ki je nastala z namenom, da se okrepi vez med gospodarstvom in šolstvom, ki pa so jo izvajali preko posameznih šol Šolskega centra Velenje že tudi prej.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

V nadaljevanju je premier, skupaj še z nekaterimi ministri, obiskal Gorenje, ki ima 57-letno tradicijo. Vodstvo podjetja mu je predstavilo ambicijo dolgoročne samostojne rasti in željo, da Gorenje preraste v edino resnično veliko multinacionalko s sedežem v Sloveniji. Govorili so tudi o aktualnem projektu – 15% dokapitalizaciji, ki je po mnenju vodstva družbe eden izmed korakov za uresničitev dolgoročne strategije. Dokapitalizacija Gorenja je aktualna, saj je skupščina družbe takšno odločitev že sprejela. »Dolgoročni interes Slovenije je, da Gorenje nadaljuje po tej poti uspešnega razvoja ter se tudi lastniško konsolidira. Država bo dolgoročno preko Kapitalske družbe, ki je v tem trenutku 26,1 % lastnica, obdržala določen odstotek, ki pa ne bo predstavljal tudi upravljavskega deleža,« je po pogovorih dejal predsednik vlade. Izrazil je namero, da naj se družbi zagotovi razvoj, ki bo skladen s strategijo, po kateri želi obdržati samostojno vlogo in ne biti lahka tarča prevzema. Ta interes je po mnenju premierja popolnoma razumljiv glede na pomen, ki ga ima to podjetje v regiji, v Sloveniji in tudi v tem delu Evrope.

 

Jutri dopoldne se bo premier z ministrsko ekipo najprej v Lučah sešel na delovnem posvetu vlade. Na njem bodo analizirali nove razvojne priložnosti, ki so se pojavile v tem času po posamičnih regionalnih okoljih v državi.

Nazaj na seznam
|
Na vrh