Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.05.2007
Premier Janez Janša: Savinjsko-šaleška regija je lahko ena izmed najbolj uspešnih v Sloveniji

Z dopoldanskim delovnim posvetom vlade v Lučah je premier Janez Janša z ministrsko ekipo nadaljeval vnovičen obisk v Savinjo-šaleški regiji. Kot je dejal na popoldanski novinarski konferenci je namen tokratnega obiska v tej regiji dvojen; vlada se namreč ni imela priložnost zgolj seznaniti z uresničenimi obljubami, danimi junija 2005, temveč se je seznanila predvsem z novimi razvojnimi priložnostmi regije. V primerjavi s prvim obiskom vlade je bila prav slednjim namenjena velika večina današnjih in včerajšnjih pogovorov na skupno 60 srečanjih v desetih različnih občinah.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Po delovnem posvetu je premier obiskal družinsko podjetje Podkrižnik v Ljubnem ob Savinji, ki se pretežno ukvarja s proizvodnjo posebnih kovinskih izdelkov ter priborov za male gospodinjske aparate in zaposluje 87 delavcev. Po ogledu proizvodnje je lastnikoma podjetja čestital za pogum ter vložene napore za uspešno vodenje in rast podjetja. Ta sta premierja seznanila s stališčem do reprogramiranja različnih obstoječih obveznosti, ki jih ima podjetje, govor pa je bil tudi o javnih razpisih za razvojna sredstva za mikro, mala in srednje velika podjetja, ki jih razpisuje Slovenski podjetniški sklad.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade se je nato odpravil v Nazarje, kjer si je ogledal podjetje BSH Hišni aparati. Podjetje je proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov v zadnjih desetih letih vrednostno povečalo kar za petkrat. Tako so v lanskem letu v Nazarjah proizvedli 4,5 milijona različnih aparatov in ustvarili 105 milijonov evrov prometa. Podjetje, ki zaposluje 627 ljudi, je v zadnjih šestih letih vložilo dobro tretjino vseh mednarodnih patentnih prijav v Sloveniji. Premier, ki sta ga spremljala tudi minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter minister za razvoj dr. Žiga Turk, se je z vodstvom podjetja pogovarjal o zagotavljanju konkurenčnosti trga delovne sile, predstavniki podjetja BSH pa so se zavzeli tudi za druge ukrepe za večjo fleksibilnost trga dela. Predsednik vlade je ob tej priložnosti izrazil pričakovanje, da bodo pogajanja za spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki jih z delodajalci in delojemalci vodi ministrica za delo, družino in socialne zadeve, zaključena do konca tega meseca. Sogovorniki pa so izmenjali tudi stališče do izgradnje hitre ceste znotraj tretje razvojne osi, saj bo obstoječa infrastruktura ob razširjeni proizvodnji, ki jo podjetje načrtuje, še bolj obremenjena. Premier je poudaril, da je trenutno v pripravi državni prostorski načrt, predlog najustreznejše variante pa bo znan predvidoma v septembru 2007. Govorili so tudi o javnem razpisu za spodbujanje TNI v letih 2007 in 2008, na katerega se je BSH prijavil in sicer z novo proizvodno linijo hišnih aparatov najvišje kakovosti. Vrednost investicije znaša 5,6 milijonov evrov, na projektu pa nameravajo v roku treh let zaposliti približno 200 ljudi.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Predsednik vlade Janez Janša je na popoldanski novinarski konferenci v Mozirju poudaril, da je bila ključna ocena dela preteklih dveh let v tej regiji podana na jutranjem delovnem posvetu. Ugotovljeno je bilo, da ni obljube, ki je bila dana, pa v tem času ni bila uresničena z izjemo tistih, ki zahtevajo daljši čas. Premier je tudi izrazil prepričanje, da bo ob takšnih trendih, kot smo jim priča danes, ter ob sodelovanju vseh potrebnih dejavnikov Savinjsko-šaleška regija ena izmed najbolj uspešnih v Sloveniji.

 

Dejal je, da je bila ključna obljuba izpred dveh let odgovor na vprašanje ali bo Savinjsko-šaleška subregija ena izmed novih slovenskih pokrajin. Premier je ob tem orisal postopke, ki so bili v tem času opravljeni na področju uvajanja pokrajin. Ob tem je bilo določeno maksimalno število pokrajin, med katerimi naj bi bila, po njegovih besedah, tudi nova Savinjsko-šaleška regija. Menil je namreč, da je smiselno tistim delom Slovenije, ki želijo skupaj uresničevati svoje načrte, to tudi omogočiti.

 

Z uvedbo nove pokrajine bo nanjo prenesenih 35 milijonov evrov finančnih sredstev za tekoče in razvojne naloge. Nove možnosti za regijo pa prinaša tudi spremenjeni zakon o financiranju občin, po zaslugi katerega bodo pridobile prav vse občine v regiji. Skupno to pomeni skoraj 4 milijone evrov oziroma v povprečju 12  % povečanje sredstev, je dejal premier.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Izpostavil je tudi štiri osrednje obljube, ki so bile realizirane v tem času. Tako je bila v septembru 2006 v uporabo predana čistilna naprava Šaleške doline v celotni vrednosti projekta 10 milijonov evrov, katera pomembno prispeva h kakovosti reke Pake. Konec lanskega leta so bili odprti tudi novi prostori Centra za socialno delo Mozirje. Drugi dve realizirani obljubi pa sta izgradnja in predaja v uporabo novih prostorov Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje ter podružnične šole in vrtca v Solčavi.

 

V Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 so neposredno v Savinjsko-šaleško regijo uvrščeni izgradnja šestega bloka TE Šoštanj, nekateri deli gospodarskega središča Tehnopolis+ ter modernizacija državnega cestnega omrežja na prioritetnih razvojnih oseh.

 

Gospodarska slika regije je, po besedah predsednika vlade, ugodna, čeprav le ta po deležu storitev v BDP nekoliko zaostaja za slovenskim povprečjem. Tega pa blažijo intenzivni industrijski programi, kateri bodo tudi v naslednjem desetletju zagotavljali močne pospeške razvoja regije. Prav to pa je, po besedah premierja, tudi edina realna osnova za vlaganja v šolstvo, kulturo, zdravstvo ter socialo. Pri tem je predsednik vlade še posebej izpostavil vlogo koncerna Gorenje, ki ga je obiskal že včeraj, saj je omenjeno podjetje – ki prispeva kar 6% celotnega slovenskega izvoza - eden izmed ključnih motorjev razvoja regije. Brezposelnost v regiji se je v preteklih dveh letih precej zmanjšala, tako da se večina podjetij srečuje s pomanjkanjem posameznih profilov, je še dejal.

 

Premier Janez Janša je tudi javno pozval vse relevantne akterje v regiji, da konkurirajo na razpisih za sredstva iz evropskih skladov v novi finančni perspektivi 2007-2013. Izrazil je prepričanje, da je ob resnem pristopu možno pripraviti kakovostne projekte.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Popoldne se je celotna ministrska ekipa v Velenju srečala še z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki s tega področja, kjer so govorili o razvojnih premikih in perspektivah Savinjsko-šaleške regije. Ministrski zbor je predstavil opravljeno delo v teh dveh letih, prisluhnil pobudam udeležencev ter tudi odgovarjal na njihova vprašanja.


(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)


Zvečer pa se je ekipa Vlade RS, v kateri je bil tudi premier Janez Janša, v Šoštanju pomerila z ekipo politikov in gospodarstvenikov Savinjsko-šaleške regije v malem nogometu in jih premagala s 4:1. Zbrani prostovoljni prispevki so, kot običajno, šli v dobrodelne namene in sicer tokrat za nakup CT aparata v bolnišnici Topolšica.

 

Že prejšnji dan pa je predsednik Vlade RS Janez Janša v spremstvu nekaterih ministrov v Velenju slovesno odprl Medpodjetniški-izobraževalni center ter obiskal koncern Gorenje (več o dogodku).

Nazaj na seznam
|
Na vrh