Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
30.05.2007
Premier Janez Janša na slavnostni akademiji ob 25. obletnici Nove revije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je drevi udeležil slavnostne akademije ob 25-letnici Nove revije, kjer je nastopil kot slavnostni govornik. V svojem govoru je izpostavil 57. številko Nove revije ter dejal, da ta za Slovence predstavlja tisto, kar predstavlja deklaracija o neodvisnosti za Združene države Amerike.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Po njegovih besedah je 57. številka Nove revije v takratni jugoslovanski politiki povzročila pravi vihar. Vodstvo Centralnega komiteja ZK je celo izdalo proglas, da bo storilo vse, da se ideje iz omenjene številke nikoli ne bodo uresničile. Premier Janez Janša je ob tem spomnil na sestanek Centralnega komiteja, ki je bil v Tacnu 15. aprila 1988, in ga poimenoval tudi »vrh slovenske represije«. Tam so se namreč zbrali vsi, ki so odločali o uporabi represije, tudi nekdanji predsednik države in nekdanji predsednik Centralnega komiteja Milan Kučan.

 

Ob tem je premier tudi citiral nekatere besede Milana Kučana s sestanka v Tacnu, saj jih je včasih potrebno pogledati, ko se v Sloveniji soočamo s tezo, da je bilo včasih boljše, kot je danes. Zadnje čase smo namreč priča različnim besedah iz zelo pomembnih ust, kot se je izrazil premier, da je bilo včasih stanje bolj demokratično in svobodno kot danes. Da takšna teza kroži po slovenskem prostoru, pa po mnenju predsednika vlade morda leži v vseh odlikovanjih tistih, ki so najbolj glasno kritizirali 57. številko Nove revije. Po njegovih besedah je bil njen glavni kritik in napadalec Centralni komite ZK, ki ga je vodil Milan Kučan. »Zato je besede slednjega treba pogledati, ko se v Sloveniji soočamo s tezo, da je bilo včasih boljše, kot je danes", je opozoril premier.

 

»Kar je nastalo po 57. številki, je zgodba o uspehu, saj smo imeli po osamosvojitvi gladek razvoj, ki ima za cilj blaginjo vseh,« je dejal premier in dodal, da je omenjena številka Nove revije dala podlago osamosvojitvi Slovenije. "Besede, za katere je bilo potrebno veliko znanja, so postale meso in teoretični temelj Nove revije," je dejal.

 

Premier Janez Janša je spomnil tudi na veliko vlogo nekdanjega predsednika DEMOS-a Jožeta Pučnika ter spomnil na njegove besede, da je slovenska osamosvojitev v najširšem smislu tudi stvar kulture. Kot je premier poudaril ob koncu, projekt, ki je bil zastavljen v 57. številki, še ni končan. Na eni strani se soočamo z uresničitvijo programa iz 57. številke Nove revije in s tem uresničitvijo stoletnih sanj, po drugi strani pa iz tega programa izhaja tudi globlja želja po kulturni osvoboditvi in vzpostavitvi nekih normalnih vrednot. Ta del programa po mnenju predsednika vlade Janeza Janše ni v celoti uresničen in tako generacijo, ki je to delo začela, kot tudi prihodnjo, čaka še težko delo.


Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh