Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
31.05.2007
Premier Janez Janša na srečanju četverice JBTZ ob obletnici procesa

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes, ob 19. obletnici začetka procesa proti četverici, na dvorišču Nove revije udeležil srečanja z Ivanom Borštnerjem, Davidom Tasičem in Francijem Zavrlom. Tudi letos se je namreč četverica sestala v spomin na afero, ki je pomembno vplivala na slovensko politično dogajanje v drugi polovici 80-ih let.


(Foto: Kristina Kosec/Bobo)


Premier Janez Janša je ob tej priložnosti dejal, da je pred devetnajstimi leti šlo za poizkus, da se ustavi proces, ki je bil na začetku ter je imel v žarišču boj za človekove pravice. Preko tega se je potem nabralo dovolj energije, da je v Sloveniji prišlo do demokratičnih sprememb in do osamosvojitve. Po eni strani sta bila, po mnenju premierja, aretacija in sojenje četverici nek lakmusov papir poguma slovenskega naroda, ki je takrat prvič prišel na trge in ulice, ter se postavil za človekove pravice drugih. Strah je bil premagan, takratni represivni režim pa je s tem začel izgubljati na svoji moči, dejansko pa se je kasneje to formalno potrdilo na prvih demokratičnih in svobodnih volitvah ter z osamosvojitvijo Slovenije.

 

Ob tej priložnosti je predsednik vlade odgovoril tudi na novinarsko vprašanje glede odtekanja konkretnih podatkov v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami iz SOVA ter dejal, da gre za zelo resno zadevo. Obžaloval je, da nekateri, ki imajo očitno zelo slabo vest zaradi zlorab, ki so jih povzročili v SOVA, sedaj poskušajo odvračati pozornost. Še več, pripravljeni so celo diskreditirati službo in državo samo zato, da bi svoja dejanja, ki so na meji zakonitega prikazali v drugačni luči. Po njegovih besedah krog teh ni ravno velik, saj so imeli podatke samo nekateri člani parlamentarne nadzorne komisije in tisti uslužbenci v SOVA, ki so bili včasih na vodilnih položajih. Opozoril je, da se je nekaj podobnega že zgodilo leta 2000, ob prisegi takratne Bajukove vlade. Takrat so bili storilci odkriti v zelo kratkem času, premier pa je prepričan, da se bo tako zgodilo tudi sedaj.

 

Dodal je še, da sicer ne drži vse, kar je bilo objavljeno. Je pa v javnosti tudi veliko podatkov, ki so resnični in ne bi smeli priti v javnost. Poleg teh pa je tudi veliko podatkov, ki so dodani, da se zabriše sled. Vendar pa po mnenju predsednika vlade zadeva vsekakor ni na takšni ravni, da bi bila zaradi tega ogrožena varnost Slovenije ali kakšne druge evropske države. »Tukaj se močno pretirava, tudi z namenom, da se preusmeri pozornost. Vlada bo dokončala urejanje razmer v SOVA ter zagotovila, da se bodo stvari v prihodnosti odvijale na podlagi ustave in zakonov. Nikakor ne bo nasedala obžalovanja vrednim poskusom, s katerimi se želi za ceno diskreditacije države nekako olepšati svojo vlogo pri nezakonitih poslih,« je bil odločen premier, ki je tudi zavrnil namigovanja, da bi SOVA ukinili in jo razdelili na tri različne službe znotraj različnih ministrstev.

Nazaj na seznam
|
Na vrh