Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
03.06.2007
Premier Janez Janša pričel uradni obisk na Slovaškem

S sprejemom z vojaškimi častmi pred poslopjem Vlade Slovaške republike v Bratislavi je predsednik vlade Janez Janša pričel dvodnevni uradni obisk na Slovaškem. Po njegovih besedah ta potrjuje dobro sodelovanje med državama, med katerima ni odprtih vprašanj. Odnosi so namreč tradicionalno dobri, v zadnjem času pa se na številnih področjih še krepijo. Sodelovanje je zelo dobro zlasti na gospodarskem področju. Tako je blagovna menjava v lanskem letu narasla kar za 25% in dosegla 531 mio evrov, okrepila pa se je tudi menjava na področju storitev.


Ob prihodu je premiera Janeza Janšo pozdravil njegov gostitelj, slovaški predsednik vlade Robert Fico. (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Predsednika obeh vlad Janez Janša in Robert Fico sta se na pogovorih dotaknila tudi širših vprašanj, zlasti sodelovanja znotraj Evropske unije in skupne odgovornosti za njen nadaljnji razvoj. Tako sta govorila o vprašanju evropske pogodbe in se strinjala, da je potrebno v čim krajšem času narediti korak naprej. Slovenski premier je poudaril, da Slovenija podpira napore nemškega predsedstva, da se na junijskem evropskem svetu najdeta tako vsebinska rešitev kot tudi časovnica. V tem trenutku namreč poteka veliko aktivnosti, opozoril pa je na meje kompromisa. Po njegovih besedah rezultat ni kompromis za vsako ceno, temveč kompromis o novi pogodbi, ki bo omogočila, da gre Evropa naprej. Glede na to, da se je Evropska unija v svoji 50-letni zgodovini že velikokrat soočila s takšno situacijo, je predsednik vlade izrazil optimizem in prepričanje, da bo na junijskem vrhu Evropske unije tudi moč najti rešitev.

 

 

Sicer pa sta sogovornika izpostavila tri ključna področja oziroma tri širitve – pri širitvi Evropske unije na nove države članice obe državi podpirata evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, do širitve schengenskega območja pa mora priti v dogovorjenih rokih in brez zamud. Glede širitve evro območja je premier Janez Janša izrazil zadovoljstvo, da je Slovaška na dobri poti, da ta cilj doseže v letu 2009. Slovenija je pripravljena z njo deliti svoje izkušnje. Temu pa je namenjen tudi jutrišnji nastop predsednika slovenske vlade na mednarodni konferenci o evru v Bratislavi. Premierju Ficu se je ob tej priložnosti zahvalil za podporo Slovaške pri slovenskem vstopanju v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da bo Slovenija v prvi polovici leta 2008 predsedovala Evropski uniji, Slovaška pa Svetu Evrope. Po njegovih besedah si bosta obe državi tako tudi po tej plati delili širšo odgovornost za prihodnost in blaginjo Evrope.


Predsednika obeh vlad sta spregovorila tudi na novinarski konferenci. (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Na novinarski konferenci je premier Janez Janša na vprašanje slovaških novinarjev predstavil tudi slovenske izkušnje pri spremembi, do letošnjega leta, enega izmed najbolj progresivnih davčnih sistemov in opozoril na pravo mejo med socialo in ekonomsko motivacijo. Odgovarjal je tudi na vprašanja o reformi zdravstvenega sistema ter dejal, da v Sloveniji poteka javna razprava o nekaterih spremembah v zdravstvu. Politično vprašanje pri zdravstveni reformi je, kje je tista meja zasebne iniciative v zdravstvu, s katero se doseže večjo učinkovitost, vendar pa se ne ogrozi enake dostopnosti do zdravstvenih storitev.

 

Na novinarsko vprašanje o protiraketnem ščitu pa je dejal, da gre za obrambne instalacije, ki imajo obrambni namen. Izrazil je prepričanje, da bi bilo bistveno bolj primerno, če bi se to vprašanje reševalo znotraj zveze NATO, ki je bila nenazadnje ustanovljena in tudi obstaja zaradi tega.

 

Premier Janez Janša in slovaški premier Robert Fico (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)


Dotaknil se je tudi razmer na Kosovu in poudaril, da je stanje že danes takšno, da Kosovo praktično ni več del Srbije. Po njegovem mnenju gre za politično vprašanje, ki je zaradi zgodovinskih razlogov še posebej občutljivo v Srbiji. Slovenija je podprla kompromisni predlog bivšega finskega predsednika Ahtisaarija, ki predlaga pogojno neodvisnost Kosova v določenem obdobju. Hkrati pa menimo, je dejal premier, da je to predlog, ki je v praksi najlažje uresničljiv, ob pogoju, da se Srbiji zagotovi evropska perspektiva. Poleg tega je potrebno doseči tudi soglasje znotraj varnostnega sveta OZN. Kot posebej pomembno je izpostavil tudi potrebo, da enotno stališče do tega vprašanja sprejme tudi Evropska unija. »To je toliko bolj pomembno, saj ne praktično, ne teoretično ne obstaja rešitev, ki bi v popolnosti zadovoljila vse vpletene strani. Potrebna je torej odločitev mednarodne skupnosti, ki pa mora biti uravnotežena,« je dejal premier Janez Janša.

 

Jutri se bo predsednik slovenske vlade v Bratislavi udeležil mednarodne konference »Slovaška pred vstopom v evro območje«, kjer bo predstavil slovenske izkušnje pri uvedbi evra. Sprejela pa ga bosta tudi predsednik Slovaške republike Ivan Gašparovič in predsednik Narodnega svet Slovaške republike Pavol Paška.

Nazaj na seznam
|
Na vrh