Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
04.06.2007
Premier Janez Janša: Prevzem evra je, podobno kot osamosvojitev in vstop v EU, Slovence poenotil

Z današnjim srečanjem s slovaškim predsednikom Ivanom Gašparovičem in predsednikom slovaškega parlamenta Pavolom Paškom je premier Janez Janša zaključil dvodnevni uradni obisk v Bratislavi. Pred tem se je udeležil še odmevne mednarodne konference z naslovom Slovaška pred vstopom v evro območje, na kateri je udeležencem predstavil izkušnje Slovenije po uvedbi evra.

 

Premier Janez Janša in njegov slovaški kolega sta se udeležila mednarodne konference "Slovaška pred vstopom v evro območje". (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da Slovenija podpira slovaška prizadevanja za vstop v območje evra leta 2009 ter ocenil, da je Slovaška sposobna izpolniti maastrichtske kriterije, tudi zato, ker so gospodarske razmere v EU ugodne. Slovaškemu kolegu Ficu je tudi obljubil pomoč v obliki nasvetov in lastnih izkušenj.

 

»Evro je zgodba o uspehu,« je dejal predsednik vlade Janez Janša ter dodal, da je evropska valuta konkurenčna valuta v globaliziranem svetu. Gospodarske razmere v Evropi so se od uvedbe evra izboljšale. Tako je bilo od njegove uvedbe do danes v Evropi ustvarjenih preko 12 milijonov novih delovnih mest, od tega velika večina znotraj evro območja. Premier Janez Janša je naštel še številne prednosti, ki jih je bila deležna Slovenija zaradi uvedbe evra. Tako sta se med drugim povečala prepoznavnost in ugled Slovenije v svetu, zvišuje se konkurenčnost gospodarstva in olajšuje mednarodno poslovanje domačih in tujih podjetij. Omenil je, da ni nihče predvideval, da bo imela Slovenija po uvedbi evra 1. januarja 2007 deflacijo, kar se je zgodilo januarja in februarja letos. Slovenija na račun evra tudi ni zmanjšala nobenega socialnega transferja.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal tudi s predsednikom Narodnega sveta Slovaške republike Pavolom Paško. (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Evro po njegovih besedah krepi evropsko identiteto. Poudaril je, da vstop v območje evra ne bi bil tako uspešen, če sprejem potrebnih ukrepov ne bi užival širokega konsenza. »Prevzem evra je, podobno kot osamosvojitev in vstop v EU, Slovence poenotil,« je dejal premier.

 

Sicer pa je predsednik slovenske vlade na pogovoru s predsednikoma Slovaške republike Ivanom Gašparovičem in Narodnega sveta Pavolom Paškom izmenjal tudi stališča do nekaterih aktualnih evropskih in mednarodnih tem. Glede vprašanja evropske pogodbe Slovenija podpira prizadevanja nemškega predsedstva pri iskanju sporazumne rešitve. V tem okviru si tudi prizadeva za ohranitev že oblikovanega institucionalnega ravnotežja, ki po mnenju premierja Janeza Janše, ne sme postati predmet ponovnih pogajanj.

 

Premier Janez Janša in predsednik Slovaške republike Vladimir Gašparovič (Foto: Srdjan Živulovič/Bobo)

 

Slovenija tudi v celoti podpira predloge posebnega odposlanca Ahtisaarija o prihodnjem statusu Kosova. Premier Janša je poudaril, da je soglasnost v varnostnem svetu OZN glede nove resolucije o Kosovu, ki bo vsebovala Ahtisaarijeve predloge, zelo pomembna. Ključnega pomena pri vprašanju Kosova pa je zagotovitev enotnosti znotraj držav članic Evropske unije. Slovenija je zainteresirana, da do te odločitve pride čim prej.

 

Premier Janez Janša se je z gostiteljem, predsednikom slovaške vlade Robertom Ficom, na uradnih pogovorih sešel že včeraj. Strinjala sta se, da med državama ni odprtih vprašanj, dvostransko sodelovanje pa se še krepi.


Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh