Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
05.06.2007
Premierja Janša in Reinfeldt o aktualnih evropskih temah

Predsednik vlade Janez Janša je danes sprejel švedskega premierja Fredrika Reinfeldta, ki se je na njegovo povabilo mudil na enodnevnem delovnem obisku v Sloveniji.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Premierja sta se na plenarnem delu pogovorov strinjala, da v odnosih med državama ni odprtih vprašanj, gospodarsko sodelovanje pa se vse bolj krepi. V lanskem letu je tako blagovna menjava med državama porasla za 11 %, odprti so bili številni novi projekti med gospodarstveniki obeh držav. Ključni makroekonomski kazalci v obeh državah so ugodni, kar v prihodnjih letih obeta še nadaljnjo krepitev.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Sogovornika sta se na pogovorih pretežno posvetila evropskim temam. Izmenjala sta izkušnje glede priprav na predsedovanje Evropski uniji, kjer bosta obe državi v podobnem položaju zadnje članice tria. Premier Janez Janša je ob tem poudaril, da Sloveniji dobro sodelovanje z Nemčijo in Portugalsko zelo pomaga v pripravah na predsedovanje.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Pogovori obeh predsednikov vlad so potrdili, da imata Slovenija in Švedska kljub temu, da je prva ratificirala pogodbo o ustavi za Evropo, druga pa ne, zelo sorodne poglede na reševanje institucionalnega zastoja. Sogovornika sta se strinjala, da je pred Evropsko unijo odločilni čas, ko se mora reorganizirati in pripraviti na nove izzive. Nov kompromis mora Evropski uniji prinesti večjo učinkovitost in boljše izhodišče za globalno konkurenčnost. Slovenija in Švedska kot zagovornici širitve nasprotujeta zamislim, da bi v novi pogodbi spreminjali naravo kriterijev za članstvo iz politične v pravno.

 

(Foto: Nebojša Tejić/Salomon 2000)

 

Premier Janez Janša se je z gostom pogovarjal tudi o Zahodnem Balkanu. Predstavil je slovenske poglede na razmere v regiji ter željo, da vse države s tega območja naredijo korak bliže Evropski uniji. Glede Kosova sta se premierja strinjala, da je ob negotovosti, ki spremlja razpravo v varnostnem svetu OZN, nujna enotna podpora Ahtisaarijevemu predlogu znotraj EU.

 

(Foto: Arsen Perić/Salomon 2000)

 

Premier Fredrik Reinfeldt je predstavil tudi švedska prizadevanja na področju okoljevarstva in sprejel interes slovenske strani za izmenjavo dobrih praks na področju uvajanja zelenih tehnologij.

Nazaj na seznam
|
Na vrh