Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
19.06.2007
Premier Janez Janša: Brez slovenskih vojakov in policistov ne bi bilo praznika slovenske državnosti

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Celju udeležil slovesnosti ob 15. obletnici 20. motoriziranega bataljona Slovenske vojske. Pred natanko 15. leti je namreč premier, ki je bil takrat minister za obrambo, predal ključe poveljniku prvega pehotnega bataljona 82. brigade majorju Vojtehu Mihevcu, celjsko vojašnico pa je slovesno odprl takratni načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe Janez Slapar.

 

(Foto: Primož Lavre/Salomon 2000)

 

Ob tej priložnosti je premier Janez Janša poudaril, da je v teh 15. letih Slovenija šla naprej in Slovenska vojska tudi z njo. Viden je očiten napredek izpred 15. let. Po njegovih besedah je Slovenska vojska danes usposobljena profesionalna vojska, ki je sposobna braniti lastno domovino in skrbeti za širšo varnost. »Mir je trajna dobrina, zato ga je treba ohranjati, se povezovati in deliti odgovornost tudi z drugimi,« je dejal predsednik vlade.

 

Poudaril je, da Slovenija za potrebe Slovenske vojske namenja znatna sredstva, ki so nujno potrebna za varovanje življenja slovenskih vojakov in njihovo opremljenost na nalogah doma in v tujini. Spomnil je tudi, da je trenutno v parlamentarnem postopku predlog novega zakona o službi v Slovenski vojski, ki bo izboljšal pogoje dela in omogočil bolj primerljive plače vojakov glede na druge poklice. "Delo vojakov ni navadno delo, ki ga začneš zjutraj in končaš v osmih urah. To je služba domovini, ki prinaša določena tveganja,« je dejal premier.

 

Ob tej priložnosti je predsednik vlade Janez Janša vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske čestital ob bližajočem Dnevu državnosti ter jim položil na srce, naj bodo ponosni na svojo tradicijo in naj uspešno služijo domovini. »Brez vas in policistov ne bi bilo praznika slovenske državnosti," je poudaril premier.

 

V teh 15. letih je 20. MOTB opravil izjemno zahtevne naloge, lahko se pohvali tudi s številnimi vojaškimi vajami tako doma kot v tujini. Lani je ta bataljon prevzel tudi težišče delovanja v operacijah kriznega odzivanja, v teh akcijah pa je v zadnjih dveh letih sodelovalo 488 pripadnikov bataljona.

 

Govor predsednika Vlade RS

Nazaj na seznam
|
Na vrh