Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
23.06.2007
Premier Janez Janša: Rezultat Evropskega sveta čisti tudi teren za slovensko predsedovanje EU

 

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je po končanem zasedanju Evropskega sveta, ki je bilo v pretežni meri namenjeno iskanju rešitve za odprto institucionalno vprašanje Evropske unije, rezultate tokratnega srečanja ocenil kot dobre, saj je bil sklenjen dogovor o reformi pogodbe in na tej osnovi sprejet tudi sklep o sklicu medvladne konference.


Predsednik vlade Janez Janša in nemška zvezna kanclerka ter predsedujoča Evropskemu svetu Angela Merkel (Foto: Thierry Monasse/STA)


»Seja je trajala pozno v jutro, vendar je rezultat dober, še posebno, ker to na nek način čisti tudi teren za naše predsedovanje v naslednjem letu,« je v zgodnjih jutranjih urah dejal premier Janez Janša.

 

V skladu z dogovorom bo portugalsko predsedstvo medvladno konferenco sklicalo predvidoma 23. in 24. julija, kjer se bo tudi začelo delo na besedilu nove pogodbe. Kot je še dejal slovenski premier se pričakuje, da naj bi konferenca končala delo najkasneje do konca leta 2007, pri čemer naj bi bila prva vsebinska razprava že na oktobrskem neformalnem vrhu Evropske unije.

 

Ob tem je še ocenil, da v kolikor bo mandat medvladne konference izpolnjen tako, kot je zapisano v sklepu, bodo države članice dobile vsebino, ki naj ne bi bistveno odstopala teksta Evropske ustavne pogodbe. »Iz teksta bodo počiščeni nekateri simbolni elementi, nekatere formulacije bodo omiljene, vendar pa vse ključne institucionalne rešitve obstajajo,« je še povedal premier in dodal, da bodo nekatere institucionalne rešitve uveljavljene z določenim časovnim zamikom. »Prav tako pa ostaja v pogodbi praktično ves vrednostni temelj Evropske unije,« je podčrtal predsednik vlade Janez Janša.

 

Pojasnil je tudi, da je bil s Poljsko dosežen kompromis, po katerem se načelo dvojne večine uveljavi šele leta 2014, nato pa do konca marca 2017 lahko katera koli članica - če smatra, da je to zanjo bolj ugodno - še vedno zahteva odločanje na podlagi pogodbe iz Nice. Omenjeni kompromis, po mnenju premiera, sami pogodbi bistveno ne odvzema ključne teže, vendar pa je bil potreben zaradi poljskih stališč.

Nazaj na seznam
|
Na vrh