Domov
Kazalo
Kontakt
English
Novica  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Novica
27.06.2007
Premier Janez Janša na uradnem obisku v Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša bo v sredo, 27. junija, in v četrtek, 28. junija 2007, na uradnem obisku v Ukrajini. Spremljal ga bo minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak ter več kot 60-članska delegacija gospodarstvenikov.

 

Predsednik vlade Janez Janša se bo poleg gostitelja, ukrajinskega premiera Viktorja Janukoviča, predvidoma pogovarjal še s predsednikom Viktorjem Juščenkom, zunanjim ministrom Arsenijem Jacenjukom in vodjo opozicijske stranke BJUT Julijo Timošenko, predvideno pa je še srečanje z apostolskim nuncijem v Ukrajini, nadškofom dr. Ivanom Jurkovičem. Premier Janša bo ob robu obiska nastopil tudi na otvoritvenem delu 4. letnega srečanja nevladne organizacije Yalta European Strategy. Minister mag. Andrej Vizjak pa se bo udeležil otvoritve poslovne konference, imel pa bo tudi ločen pogovor z ukrajinskim gospodarskim ministrom Anatolijem Kinahom.

 

Slovenija in Ukrajina letos praznujeta 16 let neodvisnosti, uradni obisk pa bo minil tudi v znamenju 15-letnice vzpostavitve diplomatskih odnosov. V tem času sta državi vzpostavili prijateljsko sodelovanje, ki ni bilo nikoli obremenjeno z odprtimi vprašanji. Ob obisku bosta podpisana sporazum o vojaškem sodelovanju med državama ter protokol o sodelovanju na kulturnem področju za obdobje do leta 2011.

 

Med temami bilateralne narave se bodo pogovori osredotočili na možnosti krepitve gospodarskega sodelovanja. To se sicer razvija brez zapletov, vendar ostaja pod zmožnostmi, zlasti ob ugodnih gospodarskih trendih na obeh straneh. Blagovna menjava se je lani s 173 milijoni evrov glede na leto poprej povečala za 6 odstotkov, pri čemer visok trgovinski presežek ostaja na slovenski strani. Slabše so razvite druge oblike sodelovanja – storitvena menjava je lani dosegla dobrih 21 milijonov evrov, posebej veliko pa je neizkoriščenih možnosti pri krepitvi investicijskih tokov. Slovenske investicije v Ukrajini so konec leta 2006 dosegle 24,4 milijona evrov. Nekatera slovenska podjetja na ukrajinskem trgu dosegajo vidne rezultate in visoke tržne deleže. Krepitvi gospodarskih stikov bosta namenjena poslovna konferenca za gospodarstvenike z obeh strani ter medvladna komisija za gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, ki se bo ob robu obiska sestala na svojem 4. zasedanju.

 

Med ostalimi temami bodo v ospredju evropske zadeve, kjer je Ukrajina zanimiva v okviru več  prioritet slovenskega predsedovanja EU: širitev, Evropska sosedska politika, energetska varnost in medkulturni dialog. Slovenija podpira približevanje Ukrajine Evropski uniji. Kot predsedujoča EU bo imela tudi sama priložnost prispevati k nadgradnji odnosov med EU in Ukrajino, ki bi lahko ravno v prvi polovici naslednjega leta dobili novo, poglobljeno pravno osnovo. Slovenska stran bo izrazila pripravljenost s prenosom lastnih izkušenj pomagati združenim ukrajinskim silam na evropski poti. Na področju energetike bo v ospredju vloga Ukrajine pri zagotavljanju energetske varnosti EU pa tudi Slovenije. Predstavniki Ukrajine in verskih skupnosti so spričo verske raznolikosti Ukrajine zanimivi sogovorniki tudi, ko gre za vprašanja medkulturnega in medverskega dialoga.

 

Slovenska in ukrajinska stran naj bi izmenjali tudi poglede na razmere v regijah obeh držav. Slovenija bo predstavila svoja stališča do razmer na Zahodnem Balkanu, posebej zanimiva pa bodo ukrajinska stališča glede razmer v vzhodni soseščini Evropske unije.

Nazaj na seznam
|
Na vrh